:

Hvor meget kan terrassebrædder udvide sig?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor meget kan terrassebrædder udvide sig?
 2. Hvilke træsorter bliver grå?
 3. Hvor tit skal terrassen have olie?
 4. Hvorfor er der riller i terrassebrædder?
 5. Hvor meget kan træ udvide sig?
 6. Hvilken vej skal et Terrassebræt vende?
 7. Hvorfor bliver træ gråt?
 8. Hvad koster en hårdttræs terrasse?
 9. Hvornår skal man give sin terrasseolie?
 10. Hvornår skal man give terrassen olie?
 11. Hvordan skal terrassebrædder med riller vende?
 12. Hvilken side op på terrassebrædder?
 13. Hvordan udvider træ sig?
 14. Hvilken retning udvider træ sig?
 15. Hvordan skal man vende et bræt?
 16. Kan du holde øje med dine dæks alder?
 17. Hvor gammelt er et dæk?
 18. Hvad er den nye mærkning af dæk?
 19. Hvad er bredden af et dæk?

Hvor meget kan terrassebrædder udvide sig?

3-8 mm. Det er den afstand, du skal have mellem terrassebrædderne i din træterrasse. Afstanden sikrer, at der ikke kommer til at ligge vand oven på terrassen, og at træet kan udvide sig og trække sig sammen.

Hvilke træsorter bliver grå?

De eksotiske træsorter har forskellige farvenuancer. Teak kan med tiden få en smuk, sølvgrå farve, mens ipé, jatoba, cumaru bilinga, rubinie får en mørkere, mere varm farve. Farven bevares bedst ved at give det en træbeskyttelse. Lærk og ceder er lyse i farven og bør behandles med træbeskyttelse for at bevare farven.

Hvor tit skal terrassen have olie?

Du kan også forlænge din træterrasses levetid væsentligt, hvis du sørger for at holde den ved lige og give den den rigtige behandling jævnligt. Giv terrassebrædderne olie, maling eller anden form for overfladebehandling hvert andet år, og gå den igennem for råd og løse skruer eller søm hvert år.

Hvorfor er der riller i terrassebrædder?

Når du skal vælge terrassebrædder, skal du også beslutte, om der skal være udfræsning som mønster eller riller i overfladen. Udfræsningerne kan gøre terrassen mere skridsikker, når du bevæger dig på tværs af brædderne, men kan også have den modsatte effekt, når du bevæger dig på langs.

Hvor meget kan træ udvide sig?

fyr, bøg, eg, ask, bilinga, iroko og valnød, kan der i praksis regnes med et middeltal på 2,2 mm pr. meter for en ændring i træets fugtighed på 1 %. Hen over året vil luftfugtigheden i normale boliger, kontorer mv. ændre sig 20-25 % RF svarende til en ændring i træets fugtighed på 4-5 % – dog ofte mindre.

Hvilken vej skal et Terrassebræt vende?

Da træ er et levende materiale, kan det med tiden krumme. Det er derfor meget vigtigt, hvordan du vender terrassebrædderne. De skal nemlig "smile" med kernesiden oppe. Kig på årerne - de omkranser kernesiden cirkulært og skal derfor bue opad.

Hvorfor bliver træ gråt?

Træs overflade forvitrer under påvirkning af lys og regn. Træet får en karakteristisk grå patina. Processen indledes især af de ultraviolette stråler i sollyset. En fotokemisk proces frigør stoffet lignin som meget fine brune partikler – først i midtlamellen mellem træets celler og derefter i cellevæggene.

Hvad koster en hårdttræs terrasse?

Tommelfingerreglen lyder på 1000 kr. pr. m2 for en træterrasse i de billigste materialer – og op til 3000 kr. for en træterrasse i eksklusive træsorter, som kan holde i mange år frem.

Hvornår skal man give sin terrasseolie?

Hvert eller hvert andet år, afhængig af hvor udsat terrassen er, skal den behandles med terrasseolie. Olien befugter træet, så det ikke så let udtørrer og sprækker og så giver uv-filteret i træolien, træværket beskyttelse mod solens nedbrydende stråler.

Hvornår skal man give terrassen olie?

September er en rigtig god måned at behandle din træterrasse med Terrasseolie, da der er lav luftfugtighed og mange solskinstimer. Terrasseolie skal altid påføres og tørre i skygge. Direkte sollys og stærk varme forringer behandlingen.

Hvordan skal terrassebrædder med riller vende?

Svar. Ja, det er altid anbefalingen at lægge marvsiden opad – såfremt det er muligt. På visse profilerede terrasse- og beklædningsbrædder, er det dog ikke muligt at lægge marvsiden opad/udad.

Hvilken side op på terrassebrædder?

Da træ er et levende materiale, kan det med tiden krumme. Det er derfor meget vigtigt, hvordan du vender terrassebrædderne. De skal nemlig "smile" med kernesiden oppe. Kig på årerne - de omkranser kernesiden cirkulært og skal derfor bue opad.

Hvordan udvider træ sig?

Træ kan udtørre, flække og udvide sig alt efter luftfugtighed. Om sommeren er der naturligt mere fugt i luften, hvilket gør at trægulve og -møbler kan udvide sig. Om vinteren ses det modsatte problem, nemlig at der er mindre fugt i luften og træet trækker sig sammen.

Hvilken retning udvider træ sig?

Træ udvider sig forskelligt. Og i længderetningen er udvidelsen i praksis så lille at den er ubetydlig. I tværretningen er fugtudvidelsen størst i åreringenes retning (tangential).

Hvordan skal man vende et bræt?

Brædderne skal altid, så vidt muligt, placeres med retsiden, dvs. marvsiden udad, dvs. væk fra underlaget. Det gælder både ved beklædning på tag, facade og hegn, mv.

Kan du holde øje med dine dæks alder?

 • Overordnet set skal du holde øje med 3 ting i forhold til dine dæks alder: 1 Er gummiet blevet mørt 2 Dækkens mønsterdybde, de må ikke blive for slidt 3 Synlige dækskader More ...

Hvor gammelt er et dæk?

 • Sælgere vil ofte ligge inde med et restlager af dæk af ældre dato. Dem skal du som hovedregel undgå. Der er ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være.

Hvad er den nye mærkning af dæk?

 • Den nye mærkning af dæk forholder sig til tre kriterier: Energieffektivitet. Bedømmes ved at måle dækkets rullemodstand. Skala A til G Opbremsning på vådt underlag. Hvert skalatrin svarer til en øget bremselængde på op til seks meter, når der bremses ned fra 80 km/t.

Hvad er bredden af et dæk?

 • Andre profilstørrelser markeres altid med en skråstreg efter bredden, for eksempel 165/70, hvor 70 er et udtryk for dæksidens højde i procent af bredden. For dæk til campingvogne og trailere gælder at dækket må belastes med 10 pct. mere end der et godtkendt til.