:

Kan man få meningitis som voksen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan man få meningitis som voksen?
 2. Hvor hurtigt udvikler meningitis sig?
 3. Hvordan starter meningitis?
 4. Hvor lang tid går der før man dør af meningitis?
 5. Hvordan finder man ud af om man har meningitis?
 6. Hvordan bliver man smittet af meningitis?
 7. Kan meningitis gå væk af sig selv?
 8. Hvad er tegn på meningitis?
 9. Hvordan føles nakkestivhed?
 10. Hvad er Meningococcal?
 11. Kan meningitis ses i blodprøve?
 12. Hvordan tjekker man for nakkestivhed?
 13. Hvem rammes af meningitis?
 14. Kan meningitis helbredes?
 15. Hvordan føles hjernebetændelse?
 16. Hvad er symptomerne på meningitis?
 17. Hvorfor man pludselig får meningitis?
 18. Hvornår tilbydes vaccination mod meningitis?
 19. Kan meningitis behandles med antibiotika?

Kan man få meningitis som voksen?

Om meningitis Meningitis, hjernehindebetændelse, er en alvorlig sygdom, der kan ramme hvem som helst - uanset alder. Sygdommen skyldes betændelse med bakterier eller virus i de hinder, som dækker hjernen.

Hvor hurtigt udvikler meningitis sig?

Meningitis kan udvikle sig i løbet af få timer. Man vil typisk få kraftig hovedpine, kvalme og opkastninger samt høj feber (39-40 °C). Desuden vil der ofte være ét eller flere af følgende faresignaler: Nakkestivhed, dvs.

Hvordan starter meningitis?

Meningitis begynder ofte med forkølelse, feber, utilpashed og hovedpine. Hovedpinen bliver værre, feberen stiger, og man kan få kvalme og begynde at kaste op. Lys og lyd generer, og hovedpinen bliver meget værre, når man bøjer nakken og ryggen. Derfor spænder man meget i nakke- og rygmusklerne (er nakke-ryg-stiv).

Hvor lang tid går der før man dør af meningitis?

Hjernehindebetændelse er en akut sygdom, som i de fleste tilfælde udvikler sig hurtigt. Uden korrekt behandling kan en alvorlig meningitis med bakterier medføre, at man dør i løbet af få timer. Før antibiotika var tilgængelig, var dødeligheden af meningokoksygdom 70-90 %.

Hvordan finder man ud af om man har meningitis?

Diagnosen stilles ved undersøgelse af rygmarvsvæsken, hvor der typisk vil være et abnormt højt antal betændelsesceller, og hvor man i laboratoriet ofte kan påvise enterovirus.

Hvordan bliver man smittet af meningitis?

Sygdommen viser sig som meningitis (hjernehindebetændelse) og/eller blodforgiftning. I Danmark konstateres hvert år mellem tilfælde af meningokoksygdom. Sygdommen er hyppigst hos børn og unge, men forekommer i alle aldre. Meningokokker spredes gennem luften med dråber, der opstår, når vi hoster og nyser.

Kan meningitis gå væk af sig selv?

Meningitis, som skyldes en virus. Det er den hyppigste type, den er mindre alvorlig og går typisk over af sig selv uden behandling. Personer med den form observeres dog for at udelukke, at der er tale om meningitis, der skyldes bakterier.

Hvad er tegn på meningitis?

Meningitis er en betændelse i hjernehinderne. Alle kan få meningitis, som kan komme i løbet af meget kort tid - det vil sige timer. De væsentligste symptomer er hovedpine, nakkestivhed og feber. Man kan dog godt have meningitis uden alle tre symptomer, men mindst ét af disse vil næsten altid være tilstede.

Hvordan føles nakkestivhed?

Hvad er symptomerne på akut nakkestivhed? Låst nakke med skråtstillet hoved og smerter i området omkring nakken. Det gør ondt, når du udfører sidebevægelser af hovedet og drejer hovedet.

Hvad er Meningococcal?

Meningokoksygdom (MS) er betegnelsen for meningitis og/eller blodforgiftning med bakterien Neisseria meningitidis (meningokokker). MS forekommer overalt i verden og hos personer i alle aldre, men ses hyppigst blandt børn og teenagere og yngre voksne. I 2018 blev der anmeldt 37 tilfælde i Danmark.

Kan meningitis ses i blodprøve?

Rygmarvsvæsken er det samme som hjernevæsken, der ligger mellem hjernehinderne, og bakterier eller virus samt betændelsesceller kan derfor afsløres heri ved en meningitis. Man tager også en blodprøve, for at undersøge for bakterier.

Hvordan tjekker man for nakkestivhed?

Almindelige årsager, som typisk ikke kræver behandling

 1. Hyppig årsag.
 2. Bevægelser og tryk på nakkemusklerne giver smerter, mest udtalt ved sidebøjning og rotation.
29. jan. 2020

Hvem rammes af meningitis?

Meningokok-meningitis rammer de unge Kun 32 overlevede uden men. Peter Henrik Andersen fortæller, at der er visse befolkningsgrupper, der har større risiko for at blive ramt af sygdommen end andre. Meningokok-bakterierne er mest udbredt hos teenagere og de unge voksne. Børn og ældre bærer sjældent bakterien.

Kan meningitis helbredes?

Meningitis kan skyldes bakterier eller virus . Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne. På trods af den bedste behandling er der stadig 5-15 procent, der dør af sygdommen eller får mén.

Hvordan føles hjernebetændelse?

Hvad er hjernebetændelse (encephalitis)? Sygdommen kan give symptomer som moderat feber, hovedpine, svimmelhed og træthed. I alvorligere tilfælde kan den syges personlighed ændre sig. Vedkommende kan bliver forvirret og få sløret bevidsthedsniveau. Nogle gange opstår kramper og lammelser.

Hvad er symptomerne på meningitis?

 • Symptomerne på meningitis kan være almen utilpashed, pludselig og kraftig hovedpine, høj feber, eventuelt udslæt, kvalme, opkast, lysfølsomhed, smerter i benene og stivhed i nakken. Ved meningokokmeningitis kan man se et karakteristisk udslæt med blødninger i huden.

Hvorfor man pludselig får meningitis?

 • Man ved faktisk ikke, hvorfor fuldstændig raske personer pludselig får meningitis. Meningokok-bakterien er en del af den normale bakterieflora i næsen hos nogle personer. Man kan altså bære på bakterien uden selv at blive syg, men man kan overføre bakterien ved host eller nys til en anden person, som så kan få meningitis.

Hvornår tilbydes vaccination mod meningitis?

 • Behandling af meningitis. Vaccination Vaccination mod bakterien Haemophilus influenzae (HIB-vaccination), der typisk kan give meningitis hos børn under 5 år, indgår i Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram. Vaccinationen gives til børn i 3-, 5- og 12-måneders-alderen. Fra juni 2020 tilbydes pneumokokvaccination til alle over 65 år.

Kan meningitis behandles med antibiotika?

 • Meningitis, som skyldes bakterier, behandles med antibiotika direkte i blodårerne. Valget af antibiotika afhænger af, om man ved, hvilken bakterie der er årsag til sygdommen. Penicillin vælges ofte, når det drejer sig om meningokokker eller pneumokokker, da disse næsten altid er følsomme over for penicillin.