:

Er artiskok flerårig?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er artiskok flerårig?
 2. Er artiskok en staude?
 3. Hvornår kan man høste artiskokker?
 4. Hvornår plantes artiskok?
 5. Kan artiskokker tåle frost?
 6. Hvornår er det artiskok sæson?
 7. Hvordan får man artiskokker til at blomstre?
 8. Kan man tørre en artiskok?
 9. Hvor stammer ordet artiskok fra?
 10. Hvordan planter jeg artiskok?
 11. Hvornår kan man købe artiskokker?
 12. Hvad er artiskokker godt for?
 13. Er artiskokker på glas sunde?
 14. Hvordan tørre man en blomsterkrans?
 15. Hvilke blomster egner sig til at tørre?

Er artiskok flerårig?

Som nævnt er artiskokken egentlig en flerårig plante. Hvis du vil prøve at overvintre dine planter, så du har et forspring til næste år, skal de vinterdækkes. Inden dækningen skal du skære planten ned til 25-30 cm over jorden og skubbe lidt jord op omkring den.

Er artiskok en staude?

Artiskok, Cynara cardunculus (blev tidligere kaldt Cynara scolymus) er en flerårig tidselagtig staude, som bliver cirka 1,5 m. høj og 1 m i diameter. I Danmark er den normalt enårig.

Hvornår kan man høste artiskokker?

Høst. Artiskokkerne er som regel klar omkring juli-august, når artiskokkerne er 8-12 cm store. Du kan se, at de er klar, ved at de yderste blade er begyndt at åbne sig. Høster du ikke artiskokkerne, udvikler de sig til en gigantisk lilla tidsel-lignene blomst.

Hvornår plantes artiskok?

I maj måned er det varmt nok til, at du kan plante dine artiskokker ud på friland. De har brug for god plads, da de bliver store planter. Du bør derfor plante dem med 60 cm mellem hver plante og 80 cm mellem rækkerne. På den måde kommer planterne ikke til at skygge for hinanden.

Kan artiskokker tåle frost?

Sidste forholdsregel er, at artiskokker ikke tåler frost.

Hvornår er det artiskok sæson?

Sæson for artiskokker Sæsonen i Danmark løber fra juli til oktober. Italien er den europæiske hovedeksportør af artiskokker, og deres sæson løber fra oktober til maj alt efter område. Californiens sæson er fra marts til maj.

Hvordan får man artiskokker til at blomstre?

Står der artiskok på menuen, betyder det, at den dag har man god tid. Hovedet skal koge ca. en halv time, og det tager omtrent lige så længe at spise sig gennem alle dækblade omkring blomsten, for til sidst at nå den lækre blomsterbund.

Kan man tørre en artiskok?

En blomstrende artiskok på et serveringsfad, kan være smukt. En enkelt artiskok-blomst er tilstrækkelig bordpynt til et perfekt middagsbord. Man kan også tørre blomsterne ved at hænge dem op indendøre med hovedet nedad. Den intense blå farve falmer dog en del under tørringen.

Hvor stammer ordet artiskok fra?

Plantens præcise hjemsted kendes ikke, men da den har været i dyrkning siden agerbrugets opståen, må den formodes at høre hjemme i den frugtbare halvmåne i Mellemøsten. Det passer også godt med alle træk i dens nichekrav: Tørke, veldrænet jord og masser af sol.

Hvordan planter jeg artiskok?

Sådan sår du artiskok Frøene sås i potter i såmuld og dækkes med 5 mm jord. Kom to frø i hver potte, og vand let efter såning, så frø og jord kommer i god kontakt. Efter 3-6 dage dukker kimbladene frem. Fjern den svageste plante, og stil planterne så lyst som muligt ved 15-20 grader.

Hvornår kan man købe artiskokker?

Sæson for artiskokker Vi kan købe artiskokker året rundt, men de er alle importeret fra varmere himmelstrøg. Det er muligt at dyrke dem herhjemme, men planten er temmelig sart overfor vores kolde klima. Sæsonen i Danmark løber fra juli til oktober.

Hvad er artiskokker godt for?

Artiskok indeholder kun lidt energi (få kalorier), og er samtidig en kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Artiskok har et højt indhold af vitamin C, som styrker dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning.

Er artiskokker på glas sunde?

Artiskokker er fremragende til at hjælpe med fedtforbrænding. Deres vanddrivende og rensende egenskaber hjælper os med at fjerne skadelige stoffer fra kroppen. Drik samme te dagligt som beskrevet for leveren ovenfor. Husk at supplere dette med en sund kost.

Hvordan tørre man en blomsterkrans?

Vil du i stedet først samle din buket, efter blomsterne er tørre, kan du hænge de friske blomster til tørring med hovederne nedad på en snor i loftet. Rummet du bruger til tørring skal helst være tørt og mørkt - fx en garage eller en kælder.

Hvilke blomster egner sig til at tørre?

Blomster der egner sig til tørring Men som udgangspunkt er det blomster, der ikke indeholder så meget vand. Det kan f. eks. være lavendler, brudeslør og tidsler, men du kan også bruge hortensiaer og protea-blomster, som bliver virkelig smukke, når de tørrer.