:

Er det jeg eller mig?

Indholdsfortegnelse:

  1. Er det jeg eller mig?
  2. Kan man sige bedte om?
  3. Hvorfor er grammatik vigtigt?
  4. Hvad handler grammatik om?
  5. Kan man sige det ligner?

Er det jeg eller mig?

Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.

Kan man sige bedte om?

Eksempel: ”Samvirkejournalisten bad læserne sprede budskabet via facebook”, ikke ”Samvirkejournalisten bedte læserne sprede budskabet …” Hvor det tidligere var strengt forbudt, har fagfolk nu ytret sig om, at brugen af bedte kan blive korrekt i fremtiden, hvis nok mennesker begynder at bruge det.

Hvorfor er grammatik vigtigt?

Susanne Annikki Kristensen selv er dog ikke i tvivl om, at viden om grammatik skaber en nødvendig respekt for ens eget modersmål: "Det giver en fornemmelse for sprog, og man lærer at skatte sit eget sprog - endda ligefrem elske sit sprog. Det kan man opnå ved at lære, hvordan ting hænger sammen og er opbygget.

Hvad handler grammatik om?

Et udsagn eller en talehandling består af en række ord som udtales eller skrives efter hinanden. Når vi taler om grammatik, er det praktisk at dele et givet udsagn op i (hel-) sætninger.

Kan man sige det ligner?

Mange opfatter det nemlig som en fejl. Traditionelt har man aldrig kunnet sige "det ligner, at", men formuleringen er opstået ved sammenblanding af udtryk som: nogen/noget ligner noget/nogen, fx. huset ligner et palads.