:

Hvordan formindsker man brøker?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan formindsker man brøker?
 2. Hvordan forlænger man en brøk med 100 dele?
 3. Hvad er en forkortet brøk?
 4. Hvad er nævneren i en brøk?
 5. Hvad kalder man en brøk hvor tælleren er mindre end nævneren?
 6. Hvordan finder man fællesnævner i en brøk?
 7. Hvordan laver man en brøk om til et blandet tal?
 8. Hvad betyder stregen i en brøk?
 9. Hvordan finder man en fællesnævner for nedenstående brøker?
 10. Hvordan fordobler man en brøk?
 11. Hvordan regner man en uægte brøk?
 12. Hvordan regner man en uægte brøk ud?
 13. Hvordan finder man den samme nævner?
 14. Hvad er en fælles nævner?
 15. Hvad er blandet tal i brøker?

Hvordan formindsker man brøker?

Hvis man vil have et større tal i tæller eller nævner, kan man forlænge brøken. Det gør man ved at gange det samme tal på i tæller og nævner. Hvis vi derimod ønsker at gøre tælleren eller nævneren mindre, kan vi forkorte brøken. Dette gøres ved at dividere med det samme tal i både tæller og nævner.

Hvordan forlænger man en brøk med 100 dele?

Hvis vi skal forlænge brøken, så der står 100 i nævneren, skal vi gange med 10 (fordi 10∗10=100 10 ∗ 10 = 100 ). Brøken er nu forlænget til hundrededele, og den kan dermed laves om til et decimaltal. Vi husker, at 30100 er 30 ud af 100, så det omskriver vi til 0-komma-det, som står i tælleren.

Hvad er en forkortet brøk?

Man forkorter en brøk ved at dividere nævner og tæller med det samme tal.

Hvad er nævneren i en brøk?

Tallet under brøkstregen kaldes nævneren, og tallet over brøkstregen kaldes tælleren. Regner man brøken ud, kaldes resultatet for kvotienten.

Hvad kalder man en brøk hvor tælleren er mindre end nævneren?

En uægte brøk er en brøk, som ikke opfylder, at tæller er mindre end nævner.

Hvordan finder man fællesnævner i en brøk?

En måde at finde en fællesnævner for to (eller flere) brøker, er at skrive multipla af hver nævner (tal de går op i), indtil vi finder den mindste, de har til fælles.

Hvordan laver man en brøk om til et blandet tal?

man laver en ny brøk, hvor man skriver nævneren fra den gamle brøk i nævneren og det hele tal ganget med den gamle nævner i tælleren. Derefter lægger man den nye brøk sammen med den gamle.

Hvad betyder stregen i en brøk?

I midten har vi en brøkstreg. Tallet under brøkstregen kaldes nævneren og tallet over brøkstregen kaldes tælleren. Hvis vi forestiller os, at nogle af os skal dele en pizza, så svarer nævneren til, hvor mange stykker pizzaen er skåret ud i, mens tælleren svarer til, hvor mange stykker hver får.

Hvordan finder man en fællesnævner for nedenstående brøker?

En måde at finde en fællesnævner for to (eller flere) brøker, er at skrive multipla af hver nævner (tal de går op i), indtil vi finder den mindste, de har til fælles.

Hvordan fordobler man en brøk?

For at fordoble en brøk skal du gange med 2 i både tælleren og nævneren. For at forlænge en brøk skal du gange i tælleren og i næveren med det tal du ønsker at forlæge med.

Hvordan regner man en uægte brøk?

Hvis man vil omskrive et blandet tal til en brøk, så kan man ”forlænge” det hele tal med nævneren. Dvs. man laver en ny brøk, hvor man skriver nævneren fra den gamle brøk i nævneren og det hele tal ganget med den gamle nævner i tælleren. Derefter lægger man den nye brøk sammen med den gamle.

Hvordan regner man en uægte brøk ud?

man laver en ny brøk, hvor man skriver nævneren fra den gamle brøk i nævneren og det hele tal ganget med den gamle nævner i tælleren. Derefter lægger man den nye brøk sammen med den gamle.

Hvordan finder man den samme nævner?

Brøker lægges sammen ved først at forlænge dem, så de får samme fællesnævner. Derefter lægger man tællerne sammen. Man kan altid finde en fællesnævner ved at gange nævnerne sammen.

Hvad er en fælles nævner?

Fællesnævner, for brøker et tal, som alle brøkers nævnere går op i. Fx er fællesnævnerne for 2/3, 3/4 og 7/6 tallet 12 eller et helt multiplum heraf, dvs. 24, 36, 48 osv.

Hvad er blandet tal i brøker?

Et blandet tal er en brøk, som består både af et heltal og en brøk.