:

Hvad er godt at spise når man har spiserørsbrok?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er godt at spise når man har spiserørsbrok?
  2. Kan spiserørsbrok give åndenød?
  3. Hvorfor får man mellemgulvsbrok?
  4. Kan spiserørsbrok give kræft?
  5. Kan spiserørsbrok gøre ondt?
  6. Hvem får kræft i spiserøret?
  7. Kan spiserørsbrok give smerter i ryggen?
  8. Hvad kommer for meget mavesyre af?

Hvad er godt at spise når man har spiserørsbrok?

Man bør undgå fede og stegte ting, løg og hvidløg, og ikke drikke for meget kaffe. Mælkeprodukter kan ligesom syre-neutraliserende medicin være med til at dæmpe generne. Men ellers kan man leve efter de nye kostråd, der jo anbefaler mange grøntsager. Så skal man tygge sin mad ordentlig.

Kan spiserørsbrok give åndenød?

Nogle får opstød helt op i svælg og mund. Ved langvarige og svære tilfælde kan der endda være skader på tandemaljen på grund af syren. Enkelte har tilfælde med åndenød og hæshed på grund af udtalt tilbageløb af surt maveindhold, der generer svælg og luftveje.

Hvorfor får man mellemgulvsbrok?

Et mellemgulvsbrok opstår, når den øverste del af mavesækken glider op gennem åbningen i mellemgulvet og op i brysthulen. Symptomerne kan variere afhængig af størrelsen og beliggenheden af åbningen, men det kan dreje sig om halsbrand, brystsmerter, bøvsen og synkevanskeligheder.

Kan spiserørsbrok give kræft?

Barretts esophagus øger risikoen for kræft i spiserøret i form af adenocarcinom. Barretts esophagus er en tilstand, hvor tilbageløb af mavesyre fra mavesækken (reflux) fører til celleforandringer i den nedre del af spiserørets slimhinde (pladeepitel), som er ved overgangen til mavesækken.

Kan spiserørsbrok gøre ondt?

De væsentligste symptomer er sure opstød og sviende smerter bag brystbenet pga. spiserørskatar. Du kan også føle synkebesvær, når større klumper mad kortvarigt "standser op" i selve brokket.

Hvem får kræft i spiserøret?

Hvert år får omkring 500 mennesker i Danmark konstateret kræft i spiserøret. Tilstanden er 2-3 gange hyppigere blandt mænd end blandt kvinder. Det er især ældre mennesker der får sygdommen, men den ses også i 50-60-årsalderen. I de seneste årtier er der set en stigende forekomst af spiserørskræft i den vestlige verden.

Kan spiserørsbrok give smerter i ryggen?

Personer med spiserørskramper har typisk episoder, hvor de har besvær med at synke og har smerter i brystet. Fornemmelse af en klump i halsen er almindelig. Det kan føles, som om der er et fremmedlegeme i halsen. Smerten sidder typisk bag brystbenet og kan stråle om i ryggen.

Hvad kommer for meget mavesyre af?

Der kan være mange årsager til sur mave. Nogle af de almindeligste er følsomhed overfor bestemte madvarer, for meget alkohol, mavesår, galdesten og visse typer af medicin, for eksempel smertestillende medicin der indeholder ibuprofen eller acetylsalicylsyre.