:

Hvilken slags spænding fås fra en stikkontakt i Danmark?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvilken slags spænding fås fra en stikkontakt i Danmark?
  2. Hvilken vej går strømmen?
  3. Hvor mange faser sender danske elværker ud i elnettet?
  4. Hvor bruger man en transformer?
  5. Hvad er strømstyrken?
  6. Er stikkontakt AC eller DC?

Hvilken slags spænding fås fra en stikkontakt i Danmark?

I Danmark bruger vi 230 volt og to-benede stik med runde ben, men både spænding og typer af stik og kontakter kan variere i andre lande.

Hvilken vej går strømmen?

Da elektronerne er negative, sker driften imod feltretningen, dvs. fra batteriets minuspol mod dets pluspol. Dette svarer dog helt til en bevægelse af positive ladninger i feltretningen, og man fastholder derfor, at strømmen går fra plus til minus.

Hvor mange faser sender danske elværker ud i elnettet?

Almindelige forbrugere er tilsluttet lavspændingsnettet enten med én fase (220 V) eller med tre faser (380 V).

Hvor bruger man en transformer?

En af transformatorens primære anvendelser er at omsætte vekselstrøm ved én spænding og strømstyrke, til vekselstrøm ved en anden spænding og strømstyrke.

Hvad er strømstyrken?

En ampere, eller amp, er den internationale enhed, der bruges til måling af strøm. Den udtrykker mængden af elektroner (nogle gange kaldet "elektrisk ladning"), der løber forbi et punkt i et kredsløb over en given tid.

Er stikkontakt AC eller DC?

I vores huse er det vekselstrøm der er i stikkontakten. Det er fordi at det er muligt at lave vekselstrøm om til jævnstrøm og det sker inde i dit elektronik udstyr og i dine opladere. Hvis du læser hvad der står på en mobiloplader, vil der står at den bruger 230 volt AC og levere 5 volt DC.