:

Hvad er bremsekraft?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er bremsekraft?
 2. Hvad er en nødbremse?
 3. Hvilke hjul bremser håndbremsen?
 4. Hvorfor har vi tromlebremser?
 5. Hvor sidder nødbremse?
 6. Hvordan sikrer du bremserne i din bil?
 7. Hvad er fejlbehæftede bremser i bil?
 8. Hvordan slider bremsevæsken i en bil?
 9. Hvornår er skift af bremsevæske nødvendigt?

Hvad er bremsekraft?

Bremserne på et køretøj er en af de allervigtigste komponenter af hensyn til sikkerheden. Er bremserne i orden kan hele køretøjet standses på en meget kort afstand. 30 % bremsekraft betyder at køretøjet bremser ned fra 30 km/h på 10 – 12 m.

Hvad er en nødbremse?

Mange nye biler har en nødbremse, der selv bremser bilen, hvis man er ved at køre ind i bilen foran. Nogle virker kun ved lave hastigheder, mens andre også virker ved motorvejsfart.

Hvilke hjul bremser håndbremsen?

Parkeringsbremsen (håndbremsen) er mekanisk (f. eks. kabeltræk), og skal kunne holde bilen standset på 18% skrånende vej. Den skal kunne stå fastspændt og virke på mindst 2 hjul på samme aksel.

Hvorfor har vi tromlebremser?

Årsagen til at tromlebremsen primært benyttes til bagbremser, er at tromlebremsen ikke har den samme bremsekraft som skivebremsen og da de fleste biler i dag er forhjulstrukne, har man brug for mere bremsekraft foran end bagved.

Hvor sidder nødbremse?

Nødbremsen er normalt indbygget i driftsbremsen som det ene kreds ved et tokreds bremsesystem. Nødbremsen kan også være parkeringsbremsen.

Hvordan sikrer du bremserne i din bil?

 • Service af bremser FDM anbefaler, at du får bremserne adskilt og smurt, når bilen er til service, eller når du skifter mellem sommer- og vinterdæk. Det vil kunne forlænge bremsernes levetid, og det modvirker, at bremserne sætter sig fast og bliver ødelagt.

Hvad er fejlbehæftede bremser i bil?

 • Lone Otto tilføjer, det desuden svinger meget fra mellem biltyperne på, hvordan styringen påvirkes af at trække håndbremsen. Derfor er det svært at forudse, hvis man ikke kender sin bil godt nok. Defekte eller fejlbehæftede bremser er skyld i mange trafikuheld.

Hvordan slider bremsevæsken i en bil?

 • Bremseklodsernes belægning slides sammen med bremseskiven når delene presses mod hinanden. Bremserørene, som bremse væsken løber gennem, er især udsat for rust og gennemtæring, da de løber under bilen. Disse bliver visuelt kontrolleret ved et service, hvilket vil sige der bliver kigget på om de ser ordentlige ud.

Hvornår er skift af bremsevæske nødvendigt?

 • Skift af bremsevæske I vedligeholdelse af bilens bremser indgår også skift af bremsevæsken. Dette skal ske efter fabrikantens forskrifter, og de fleste biler kører to år mellem skift. Bremsevæskens levetid er begrænset, og hvis kogepunktet falder, mister væsken sine egenskaber, hvilket kan medføre bremsesvigt.