:

Hvornår er ferritin forhøjet?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår er ferritin forhøjet?
 2. Kan man selv tjekke sin blodprocent?
 3. Hvorfor får man lav ferritin?
 4. Hvordan finder man ud af om man har blodmangel?
 5. Hvornår har man for meget jern i blodet?
 6. Hvad er hereditær hæmokromatose?
 7. Hvad betyder for højt jern i blodet?
 8. Hvad er en normal blodprocent?

Hvornår er ferritin forhøjet?

Ferritin stiger ved infektioner eller tilstande med betændelse i kroppen, men det er ikke et udtryk for større jernlagre. Lave ferritinværdier er et sikkert udtryk for, at kroppen har tomme jernlagre og jernmangel uanset køn, alder og helbredstilstand. Du kan dog godt have jernmangel selvom ferritin ikke er lav.

Kan man selv tjekke sin blodprocent?

Quicktest Jernmangel er en hjemmetest, som hurtigt (på 5 minutter) viser, om du har mangel på jern i blodet. Selvtesten er CE-mærket. Testens pålidelighed er 98%, så der kan forekomme falske positive eller falske negative resultater. Selvtesten er kun til udvortes brug.

Hvorfor får man lav ferritin?

Ferritin undersøges ved mistanke om jernmangel eller kontrol af jernmangel. Ved jernmangel falder ferritin koncentrationen som det første. Senere falder jern og transferrin vil stige. Som det sidste vil hæmoglobinkoncentrationen falde.

Hvordan finder man ud af om man har blodmangel?

Blodmangel kaldes også anæmi. Det er en tilstand, hvor man har mindre ilt i blodet som følge af en nedsat mængde af røde blodlegemer....få målt sin blodprocent hos lægen, hvis følgende symptomer melder sig:

 1. Usædvanlig træthed.
 2. Hjertebanken.
 3. Åndenød.
 4. Svimmelhed.
 5. Hovedpine.

Hvornår har man for meget jern i blodet?

Det skal være under 100-50 mikrogram pr. liter. Der kan være behov for at få tappet blod hver uge i mange måneder, op til et år. Når ovenstående ferritin-niveau er nået, kan man ofte nøjes med at få tappet blod 3-6 gange om året, resten af livet.

Hvad er hereditær hæmokromatose?

Hereditær hæmokromatose (HH) skyldes en mutation i HFE genet som medfører øget jernabsorption fra tarmen og dermed jernoverskud i kroppen. Arvegangen er autosomal recessiv. Biokemisk påvises høj jernmætning af transferrin (og forhøjede ferritin værdier.

Hvad betyder for højt jern i blodet?

Hæmokromatose er en arvelig sygdom, hvor der ophobes jern i kroppen på grund af øget optagelse af jern fra tarmen. Ophobningen sker først og fremmest i lever, led, hjerte og i bugspytkirtlen. Det syge arvestof (genet) kaldes HFE.

Hvad er en normal blodprocent?

Hos kvinder ligger normalområdet fra 7,3 til 9,5 mmol/l og hos mænd fra 8,3 til 10,5 mmol/l. Hvis hæmoglobin er under 5 mmol/l er det en alvorlig anæmi, hvis niveauet er mellem 5 og 6 mmol/l er den moderat, og hvis den ligger mellem 6 mmol/l og nederste normalværdi er det en let anæmi.