:

Hvad er tonsiller?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er tonsiller?
  2. Hvordan fjerner man Mandelsten?
  3. Hvad betyder tonsil cancer?
  4. Hvor sidder end mandler?
  5. Kan mærke noget i halsen når jeg synker?
  6. Hvem får strubekræft?
  7. Kan man mærke sine mandler på halsen?
  8. Er mine mandler hævede?

Hvad er tonsiller?

Tonsiller er det samme som ganemandler eller blot mandlerne i daglig tale. Mandlerne består af lymfevæv. De kan blive større ved akutte halsbetændelser, hvor de skrumper til normal størrelse, efterhånden som infektionen aftager.

Hvordan fjerner man Mandelsten?

Hvordan behandles mandelpropper? Mandelpropper kan med fordel fjernes, hvis de begynder at være generende. Dette kan gøre på flere måder, men den nemmeste er at løsne dem forsigtigt med tungespatel.

Hvad betyder tonsil cancer?

Kræften opstår oftest i slimhinden på mandlerne og tungeroden. Der findes to forskellige årsager til, at man får kræft i mandler og tungerod. Den ene hænger sammen med indtagelse af alkohol og rygning, mens den anden skyldes HPV, der er en seksuelt overført sygdom, som kan overføres ved for eksempel oralsex.

Hvor sidder end mandler?

Hvad er mandlerne (tonsiller)? Mandlerne befinder sig på hver side af drøblen. De ligger mellem de to ganebuer på hver side, som strækker sig ned fra ganen og til tungeroden bagest i munden. Mandlerne varierer i størrelse fra person til person. Også hos en og samme person kan mandlernes størrelse variere.

Kan mærke noget i halsen når jeg synker?

Klumpfornemmelse i halsen (kaldet globulus) er en hyppig årsag til henvendelse hos øre-næse-halslægen. Tilstanden er som regel ikke ledsaget af synkebesvær eller smerter fra halsen. Ofte skyldes det, at muskulaturen på halsen er blevet anspændt.

Hvem får strubekræft?

Strubekræft er meget sjælden hos folk, der aldrig har røget. Jo længere tid man har røget, og jo flere cigaretter man har røget, jo større er risikoen. Også alkohol øger risikoen for at udvikle strubekræft. Risikoen er større, jo mere alkohol man drikker.

Kan man mærke sine mandler på halsen?

Nogle gange kan man se eller mærke, at lymfeknuder på halsen er hævede. Børn kan også kaste op og have ondt i maven. Halsmandlerne er røde og hævede, og ofte kan man se en hvid belægning eller nogle hvide hvide prikker på mandlerne.

Er mine mandler hævede?

Når mandlerne hæver op, skyldes det gerne en virus eller en bakterie, der skaber en god, gammeldags halsbetændelse. Som udgangspunkt er det helt ufarligt og rammer typisk de lidt ældre børn. Hævelsen vil forsvinde, så snart infektionen er væk.