:

Hvor ligger Månen?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor ligger Månen?
  2. Hvordan er månens bane?
  3. Hvilken vej drejer Månen?
  4. Hvor er Månen tættest på Jorden?
  5. Er det fuldmåne i aften?
  6. Hvad betyder siderisk omløbstid?
  7. Hvad er Månens hastighed?

Hvor ligger Månen?

Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km, hvilket er omkring tredive gange Jordens diameter. Månens diameter er 3.474 km, lidt over en fjerdedel af Jordens.

Hvordan er månens bane?

Månen foretager et helt kredsløb om Jorden på mindre end en måned. Månens bane hælder ca. 5 grader mod Jordens bane rundt solen. Derfor ændres månens position på himlen fra en fuldmånefase til den næste.

Hvilken vej drejer Månen?

Månen buler ud Den er bare en måned - eller helt præcist 27,3 døgn - om at komme en gang rundt om Jorden, og præcis lige så lang tid om at rotere en omgang om sig selv. Derfor ser vi altid den samme side her fra Jorden.

Hvor er Månen tættest på Jorden?

På et punkt i ellipsen er Månen nærmest Jorden (dette kaldes perigæum), og et halvt omløb (omtrent 14 dage) senere er Månen længst fra Jorden (dette kaldes apogæum). Månens afstand fra Jorden ved apogæum og ved perigæum varierer fra gang til gang.

Er det fuldmåne i aften?

Den 12. august 2022 vender hele Månens belyste side mod Jorden, så vi i Danmark kan se en fuldmåne. Den 12. august 2022 vender hele Månens belyste side mod Jorden, så vi i Danmark kan se en fuldmåne.

Hvad betyder siderisk omløbstid?

Siderisk omløbstid, (1. led af lat. sidus 'stjernebillede, stjerne', gen. sideris), den tid, som et himmellegeme skal bruge for at gennemløbe sin bane én gang i forhold til stjernehimlen.

Hvad er Månens hastighed?

Da Månens banehastighed, der ligger omkring 3400 km/h, ikke er konstant, kan der iagttages såkaldt libration i længde, dvs. en tilsyneladende rokken til siderne, så man i perioder, skiftevis til de to sider, kan observere lidt af Månens "bagside".