:

Hvordan virker en centrifuge?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan virker en centrifuge?
  2. Hvordan virker en separator?
  3. Hvem opfandt centrifuge?
  4. Hvornår blev centrifugen opfundet?
  5. Hvad betyder centrifugal?
  6. Hvor mange liter vand giver Maglekilden pr time?
  7. Hvor lang tid holder vaskemaskinen?

Hvordan virker en centrifuge?

Centrifuge, en maskine, hvori en beholder bringes i hurtig rotation af en motor. I beholderen, løberen eller kurven, foregår en adskillelse af fx olie og vand eller af faste partikler og væske. De samme processer kunne foregå alene ved tyngdekraftens hjælp, men i så fald meget langsommere.

Hvordan virker en separator?

En skivebaseret separator separerer faste stoffer og en eller to væskefaser fra hinanden ved hjælp af ekstremt høje centrifugalkræfter. Den centripetale kraft, der genereres af den roterende skål, skubber faste stoffer mod skålens periferi, mens de mindre tætte flydende faser danner koncentriske indre lag.

Hvem opfandt centrifuge?

L.C. Nielsen, Lars Christian Nielsen, -, opfinder.

Hvornår blev centrifugen opfundet?

Maglekilde Maskinfabrik i Roskilde fik i 1878 patent på en centrifuge, som blev opfundet af værkføreren L. C. Nielsen. Centrifugen kunne effektivt skille mælken i fløde og skummetmælk, hvor man tidligere havde været henvist til at lade mælken stå halvandet døgn, før den kunne skummes.

Hvad betyder centrifugal?

En centrifuge er en maskine som adskiller væsker med forskellig vægtfylde eller adskiller væske fra faste stoffer. Centripetalkraften anvendes som middel til adskillelsen.

Hvor mange liter vand giver Maglekilden pr time?

Senere fik Roskilde sit vand fra boringer i Hornsherred, så grundvandstanden steg igen, og nu giver Maglekilde ca. 30.000 liter i timen - noget fra fordums storhed, men dog en sjat ! I optog Kanal Roskilde tre udsendelser, hvor Lotte Fang viste rundt til byens kilder - herunder Maglekilde.

Hvor lang tid holder vaskemaskinen?

De fleste forventer, at levetiden på en vaskemaskine er 9-10 år. Men en tidligere undersøgelse fra 2016 viser, at mange oplever problemer inden for de første 4 år af vaskemaskinens levetid.