:

Hvad er en DNA streng?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er en DNA streng?
 2. Hvad består basepar af?
 3. Hvor lang er en DNA streng?
 4. Hvilke basepar findes der?
 5. Hvilke baser hører sammen?
 6. Hvor langt er DNA i en Menneskecelle?
 7. Er DNA en syre?
 8. Hvor mange baser er der i DNA?
 9. Hvad bruges DNA til?
 10. Hvordan udføres en DNA test?
 11. Hvordan får du resultatet af din DNA-prøve?
 12. Hvor meget koster en DNA-test?

Hvad er en DNA streng?

Inde i celler ligger en lang streng af gener, som hver koder for et bestemt protein. Denne streng kaldes DNA, og er en slags ”opskrift” på hvilke proteiner, der skal dannes af cellens ribosomer.

Hvad består basepar af?

Basepar er to nukleotider, populært kaldet “baser”, der holdes sammen af hydrogenbindinger mellem de komplementære strenge i DNA og RNA.

Hvor lang er en DNA streng?

I hver eneste af menneskets 200 milliarder celler, er der næsten 2 meter DNA-molekyle! Siderne i DNA-molekylet består af skiftevis fosfatmolekyler og sukkermolekyler. Og stigens trin er opbygget af to af følgende kvælstofholdige baser: Adenin (A) , Thymin (T) , Cytocin (C) og Guanin (G).

Hvilke basepar findes der?

Baserne er adenin, thymin, cytosin og guanin, der normalt blot omtales A, T, C og G. I menneskets DNA indgår der ca. 5,5 milliarder baser, der er bundet sammen som perler på en snor i lange spiralformede kæder. De lange kæder af A'er, T'er, C'er og G'er sidder tæt sammen to og to og danner dermed en dobbeltspiral.

Hvilke baser hører sammen?

Som hovedregel gælder det, at guanin (G, lilla) altid danner par (baseparrer) med cytosin (C, blå) og adenin (A, grøn) med thymin (T, rød). Afstanden mellem baseparrene er normalt 0,34 nm. Baserne holdes på plads af ringformede sukkergrupper, der er koblet sammen i lange kæder vha. en fosfatgruppe (P).

Hvor langt er DNA i en Menneskecelle?

DNA i en diploid menneskecelle er fordelt på to sæt a 23 kromosomer, der sammenlagt indeholder ca. 6 mia. basepar DNA, svarende til ca. 2 m DNA.

Er DNA en syre?

En nukleinsyre (også kaldet kernesyre) er en biologisk polymer der er opbygget af nukleotider. De mest almindelige nukleinsyrer er deoxyribonukleinsyre (DNA) og ribonukleinsyre (RNA) som findes i alle levende celler og vira.

Hvor mange baser er der i DNA?

3. DNA og kromosomer. Næste klik sender dig ind i cellekernen, hvor du kan lære om DNA og kromosomer. Cellens DNA er opbygget af 4 basepar, og baseparrenes rækkefølge danner en form for informationskode, der styrer, hvordan cellerne fungerer.

Hvad bruges DNA til?

 • Hvad bruges DNA til? DNA molekylets byggesten og er selve hjernen af cellen som bruges til at skabe nye celler, udvikle vækst, formere sig og producere de vigtige proteiner du har brug for. DNA står for DeoxyriboNucleic Acid , (eller DeoxyriboNucleic Syre på dansk) og er et molekyle der er grunden til at vi lever og er som vi er.

Hvordan udføres en DNA test?

 • Sådan udføres en DNA test 1 VIGTIGT. Du må ikke spise, drikke, ryge, tygge tyggegummi eller børste tænder i minimum 30 minutter, inden du foretager... 2 Registrer dit DNA-testkit. Gå til www.admin.newlifegenetics.com/register og indtast det unikke testkit-nummer, der er... 3 Tag de sterile handsker på. Inden du begynder at udføre testen, bør du vaske hænder og derefter tage de... More ...

Hvordan får du resultatet af din DNA-prøve?

 • Når du får resultatet af din DNA-prøve, skal du besøge 23andme's hjemmeside igen. Her får du først og fremmest af vide, om din gener er danske eller måske primært udenlandske. Resultaterne er udspecificeret på lande og verdensdele og meget detaljerede. Vi har testet23andme og har fået mange spændende og brugbare informationer ud af DNA-testen.

Hvor meget koster en DNA-test?

 • Vil du både finde slægtninge og have svar om eventuelle arvelige sygdomme er prisen for din DNA-test knap 1250 kroner (169 euro). Når du får resultatet af din DNA-prøve, skal du besøge 23andme's hjemmeside igen. Her får du først og fremmest af vide, om din gener er danske eller måske primært udenlandske.