Hvad indeholder ild?
Indholdsfortegnelse:
- Hvad indeholder ild?
- Hvad bruger man ild til i samfundet?
- Hvad består en flamme af?
- Hvor varm er ild?
- Hvordan lavede man ild i stenalderen?
- Hvem har opfundet ild?
Hvad indeholder ild?
Ild, forbrænding, som foregår under afgivelse af energi som varme og lys. Forbrændingen kræver et brændbart stof, brændslet, og tilførsel af ilt fra atmosfæren. Under forbrændingen udvikles der fra visse brændsler, fx træ, brændbare gasser, som antændt viser sig som flammer.
Hvad bruger man ild til i samfundet?
Før radiatorer, komfurer og lamper kom ind i vores hjem, var det ilden, der gav varme, lys og tilberedt mad. Og for at tænde ild skulle man have et ildstål. Det brugte for eksempel vikingerne, og i videoen herover kan du se et ildstål med form som en båd, fundet ved Åsum på Fyn.
Hvad består en flamme af?
For ild er intet andet end lysende eller rettere glødende luftarter. Flammen på et stearinlys består af fordampet brændende stearin, og ilden i pejsen består af de luftarter, der undslipper fra det brændende træ. Ildens farve er bestemt ved forbrændingsprocessens temperatur.
Hvor varm er ild?
Den højeste temperatur findes næsten inde i flammen, hvor der er en lys blå del, der ligger temperaturen omkring 1400 ºC. Flammens farve varierer derefter over gul, orange til rødt. I den røde del er temperaturen omkring 800 ºC.
Hvordan lavede man ild i stenalderen?
Allerede vores forfædre i stenalderen vidste, at flint kunne bruges til at lave ild. Arkæologer har for eksempel fundet flintedolke med spor efter, at skaftet har været brugt til at slå ild med.
Hvem har opfundet ild?
i arkæologi, fortæller,at evolutionsbiologer peger på, at arten Homo Erectus var den første som kontrollerede ild for op mod 1.800.000 år siden. Ilden kan altså spores i evolutionsbiologien til en af vores forfædre, og måske fik den ligefrem vores hjerne til at vokse.