:

Hvorfor hedder det tværstribet muskulatur?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvorfor hedder det tværstribet muskulatur?
  2. Hvad er muskelceller specielt gode til Sammenlignet med andre celler?
  3. Hvordan arbejder Skeletmusklerne sammen?
  4. Hvilke muskler er under viljens kontrol?
  5. Hvad indeholder en muskelcelle?
  6. Hvad er det Sarkoplasmatiske retikulum?

Hvorfor hedder det tværstribet muskulatur?

Tværstribet muskulatur kaldes ”tværstribet”, fordi det har et ”stribet” udseende, når muskelfibrene betragtes under et mikroskop. Den tværstribede muskulaturs grundlæggende funktion er som sagt at bevæge knogler i forhold til hinanden. Det sker ved at musklen trækker sig sammen, eller kontraherer sig, som det kaldes.

Hvad er muskelceller specielt gode til Sammenlignet med andre celler?

En muskelcelle kan udvikle en kraft, der er ligefrem proportional med tværsnitsarealet af dens myofibriller. Er fibren lang, kan den forkorte sig mere, men kraften er den samme uanset længden.

Hvordan arbejder Skeletmusklerne sammen?

Skeletmusklerne er de muskler, der får kroppen til at bevæge sig. Disse muskler er hæftet fast til kroppens knogler. Musklerne arbejder ved at trække sig sammen og derved ”hive” i knoglerne, så kroppen bevæger sig. Skeletmusklerne styrer vi bevidst.

Hvilke muskler er under viljens kontrol?

Glat muskulatur, muskulatur, der styres af det autonome (ubevidste) nervesystem i modsætning til skeletmuskulatur, såkaldt tværstribet muskulatur, som er under viljens kontrol. Glat muskulatur forekommer bl. a. i blodkar og indre organer som fx livmoderen, urin- og galdeblæren.

Hvad indeholder en muskelcelle?

Den er opbygget af adskillige såkaldte myofibriller. Hver myofibril består af flere sarkomerer, som hovedsageligt indeholder proteinerne myosin og actin, der sidder i en fleksibel gitterkonstruktion så de kan strække og trække sig sammen når musklen gør det.

Hvad er det Sarkoplasmatiske retikulum?

Det sarkoplasmatiske retikulum (SR) ligger også som et netværk rundt om bundter af myofibriller, uden at være i direkte kontakt med dem. SR sørger for at fjerne calciumionerne fra cellevæsken, så musklen kan afslappes. Der sendes et elektrisk signal fra hjernen, når en muskel skal aktiveres.