:

Hvordan fylle luft i dekkene?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan fylle luft i dekkene?
 2. Hvor finner jeg riktig lufttrykk?
 3. Hva kan konsekvensen av for høyt dekktrykk være?
 4. Hva er vanlig lufttrykk i dekk?
 5. Hva er dekktrykksensor?
 6. Hvordan måler bilen dekktrykk?
 7. Hvor mye luft i Tilhengerdekk?
 8. Hvorfor er det viktig å ha korrekt lufttrykk i Luftgummihjul?
 9. Hvor mye luft skal det være i sommerdekk?
 10. Hvordan funker en dekktrykksensor?
 11. Hvor sitter TPMS?
 12. Hvor mange bar i sommerdekk?
 13. Hvor mange bar i ATV dekk?
 14. Hvor mange bar i vinterdekk?
 15. Hvorfor er det så viktig å ha riktig lufttrykk i dekkene?
 16. hva er lufttrykket?
 17. hvordan avtar lufttrykket i høyden?
 18. hva er måling av lufttrykket?
 19. hvor høyt er lufttrykket over sibir?

Hvordan fylle luft i dekkene?

Sjekk nåværende trykk – sett fyllepistolen eller måleren på ventilen. Da ser du hvilket lufttrykk som er i dekkene nå. Fyll til riktig nivå – Hvis lufttrykket er lavt fyller du opp litt og litt luft til du oppnår riktig dekktrykk for din bil.

Hvor finner jeg riktig lufttrykk?

Så enkelt er det å sjekke lufttrykket Dette finner du i døren, tanklokket eller instruksjonsboken. Hvor mye lufttrykk du skal ha varierer med bilens last og dekkdimensjon. Les av dekkdimensjonen på siden av dekket. Skru av ventilen på ett hjul og legg den på et smart sted slik at du ikke mister den.

Hva kan konsekvensen av for høyt dekktrykk være?

Et undertrykk på 1,0 bar fører til at du får hele fem meter lengre bremsestrekning – verdifulle meter som kan skille mellom en nestenulykke og en dødsulykke. Et for høyt lufttrykk kan også være skadelig. Det gir nemlig dårligere veikontakt og stivere kjøring, og øker samtidig slitasjen på dekkets mønster.

Hva er vanlig lufttrykk i dekk?

De fleste personbiler skal et lufttrykk mellom 1,9 og 2,5 bar. Kilo per kvadratcentimeter (kg/cm2)Måleenheten kg/cm2 er forvirrende, fordi den nesten - men bare nesten - er lik bar. 1 kg/cm2 er nemlig lik 0,98 bar (og 1 bar er lik 1,02 kg/cm2). De fleste personbiler skal ha et lufttrykk mellom 1,9 og 2,5 kg/cm2.

Hva er dekktrykksensor?

Dette er et overvåkningssystem for lufttrykket i bildekkene dine. Det ble påbudt i alle nye personbiler i 2015. Systemets oppgave er først og fremst å bidra til økt sikkerhet ved at du får tidlig varsel om feil luttrykk i ett eller flere dekk.

Hvordan måler bilen dekktrykk?

Hvordan måler bilen din trykket? Alle biler i dag har overvåking av dekktrykket. Men først et sted på midten av prisstigen og oppover får bilene faktiske trykksensorer. Mange biler av typen «vanlig familiebil» måler forandringer i trykk via bilens bremsesensorer.

Hvor mye luft i Tilhengerdekk?

Krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk er tilsvarende som på kjøretøyet som trekker tilhengeren....Lufttrykktabell.

DimensjonKp/cm2Psi
5.00 x 103,5750
145 R 122,4035
155/70 R 12C6,2590
155 R 13 RF2,9042

Hvorfor er det viktig å ha korrekt lufttrykk i Luftgummihjul?

For høyt lufttrykk gir stivere kjøring og dårligere veikontakt, og dekket slites for mye på midten av dekket mønsterflate. Det øker risikoen for støtskader på beltene og medfører ekstra belastning på opphenget.

Hvor mye luft skal det være i sommerdekk?

For sommerdekk anbefaler vi å bruke det lufttrykket som står i instruksjonsboken som følger din bil. Lavprofildekk (45 profil og lavere) anbefaler vi et lufttrykk på 2.6 – 3.0 bar.

Hvordan funker en dekktrykksensor?

Systemet overvåker lufttrykket i dekkene. Når trykket er korrekt, reduseres bilens CO2-utslipp og sikkerheten øker. Systemet varsler føreren dersom trykket i noe dekk synker med mer enn 20 prosent i forhold til bilens anbefalte lufttrykk – eller senest når lufttrykket er mindre enn 1,5 bar.

Hvor sitter TPMS?

Eller dekktrykk-målesystem om vi oversetter det til norsk. Det ble påbudt i alle nye biler fra 1. november 2014. Veldig kort og enkelt fortalt, fungerer systemet på den måten at det sitter en elektronisk føler/sender på ventilen inne i selve felgen.

Hvor mange bar i sommerdekk?

For sommerdekk anbefaler vi å bruke det lufttrykket som står i instruksjonsboken som følger din bil. Lavprofildekk (45 profil og lavere) anbefaler vi et lufttrykk på 2.6 – 3.0 bar.

Hvor mange bar i ATV dekk?

Det normalt anbefalte lufttrykket i ATV-dekkene er 0,7-1 bar.

Hvor mange bar i vinterdekk?

Høyere lufttrykk i vinterdekkene Temperatur har stor betydning for lufttrykket i dekk. Derfor anbefaler vi at du øker lufttrykket med 0.2 bar i vinterdekkene dine, i forhold til hva som står som anbefalt i instruksjonsboka til din bil.

Hvorfor er det så viktig å ha riktig lufttrykk i dekkene?

Verdt å huske om lufttrykk: Riktig trykk forlenger dekkets levetid. Stabiliteten i kurver blir forutsigbar og sikker. Feil trykk forandrer formen på kontaktflaten og øker slitasjen. Et undertrykk på 5 psi vil i gjennomsnitt bety 5% større drivstofforbruk.

hva er lufttrykket?

 • Av Meteorologisk institutt. Lufttrykket har stor betydning for værvarsling. Fordelingen av hø y trykk og lavtrykk forteller mye om atmosfærens bevegelser, vind og lignende. På værkart vises kurver ( isobarer) for å gi et bilde av lufttrykket ved havnivå.

hvordan avtar lufttrykket i høyden?

 • Lufttrykket avtar med høyden, raskest (cirka 1 hPa/8 m) i de nederste lag der luftens tetthet (densiteten) er størst, cirka 1 hPa/15 m i 6 km høyde der densiteten er omtrent halvert. I cirka 16 km høyde er trykket cirka 100 hPa, i 50 km cirka 1,0 hPa.

hva er måling av lufttrykket?

 • Måling av lufttrykket Meteorologiske målinger tar sikte på å finne fordelingen i rommet av det hydrostatiske trykket, som igjen bestemmer den storstilte luftsirkulasjonen. Lufttrykk angis i enheten pascal (Pa), men innen meteorologien nyttes enheten hektopascal (hPa) som gir tallverdi lik den tidligere brukte enheten millibar (mb).

hvor høyt er lufttrykket over sibir?

 • I vinterhøytrykk over Sibir har det vært målt cirka 1085 hPa, i tropiske orkaner ned til 870 hPa. I tornadoer har man anslått at det forekommer enda lavere trykk. Høyeste lufttrykk registrert i Norge er 1061 hPa (Dalen i Telemark, 23. januar 1907); laveste er 938 hPa (Skudenes, 20. februar 1907).