:

Hvilke dinosaurer lever i dag?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke dinosaurer lever i dag?
 2. Hvad udslettede dinosaurerne?
 3. Hvilke dinosaurer levede i Triastiden?
 4. Hvordan er dinosaurer opstået?
 5. Hvor ramte meteoren?
 6. Hvor kan man se dinosaurer i Danmark?
 7. Hvad slog dinosaurerne ihjel?
 8. Hvor stor var kometen der udslettede dinosaur?
 9. Hvilke dyr overlevede kridttiden?
 10. Hvad kendetegner kridttiden?
 11. Hvad skete der i Juratiden?
 12. Hvilke dyr levede i Juratiden?
 13. Hvor stor var meteoren som dræbte dinosaurerne?
 14. Hvad hedder de forskellige dinosaurer?
 15. Hvor kan jeg se dinosaur?
 16. Er dinosaurerne godt i gang med at uddø?
 17. Hvor længe var dinosaurerne i tilbagegang?
 18. Hvorledes dinosaurerne udryddede?
 19. Hvem var dinosaurerne?

Hvilke dinosaurer lever i dag?

For i virkeligheden har vi stadig dinosaurer iblandt os. Fuglene nedstammer nemlig i lige linje fra små rovdinosaurer, der fik fjer. Men alle de ”klassiske” dinosaurer er altså uddøde sammen med en masse andre dyregrupper som fx havøgler og flyveøgler.

Hvad udslettede dinosaurerne?

For 65 millioner år siden udryddede en enorm meteor Jordens frygtindgydende herskere, dinosaurerne, og banede vejen for pattedyrenes æra.

Hvilke dinosaurer levede i Triastiden?

Triastiden blev altså starten på dinosaurernes tid, men man ved ikke så meget om de dinosaurer, der levede i triastiden. Man ved dog at der levede forskellige arter. En af dem var placerias, som var et flokdyr, der levede af rødder og planter. De var over 3 meter lange og kunne veje over et ton.

Hvordan er dinosaurer opstået?

Dinosaurerne opstod formentlig midt i Trias (245-208 mio. år før nu), og de ældst kendte former stammer alle fra Sydamerika. Det er uklart, hvorfor dinosaurerne overtog Jorden, men sidst i Trias forekom muligvis en masseuddøen, hvor mange af de ældre krybdyrlinjer forsvandt, hvorved der blev plads til dinosaurerne.

Hvor ramte meteoren?

Forskere fra Imperial College London har undersøgt meteorens bane mod Jorden udfra data om det 200 kilometer store meteorkrater, der findes i det sydlige Mexico. Det viser sig, at dinodræberen formodentlig ramte den blå planet fra den værst tænkelige vinkel – 60 grader.

Hvor kan man se dinosaurer i Danmark?

Dinosaurparken i GIVSKUD ZOO viser den største dinosaurudstilling nogensinde i Danmark. Se mere end 50 dinosaurer i naturlig størrelse - fra den allerstørste planteæder på omkring 80 tons til den dødsensfarlige kødæder, Tyrannosaurus rex.

Hvad slog dinosaurerne ihjel?

Brændende olie og gas fra undergrunden sendte tonsvis af sod op i atmosfæren, da en asteroide smadrede ned i Yucatánhalvøen i Mexico for 66 mio. år siden. Soden fra det 180 km brede krater skabte store klimaforandringer, som ifølge forskere tog livet af dinosaurerne.

Hvor stor var kometen der udslettede dinosaur?

Asteroiden anslås til at have været omtrent 10 km i diameter og til at have frigivet en energi på 96 teraton TNT svarende til J. Nedslaget fremkaldte kæmpestore tsunamier, som bevægede sig i alle retninger. Støv og andre partikler nåede højt op i atmosfæren, hvor de lukkede af for sollyset.

Hvilke dyr overlevede kridttiden?

De velkendte Triceratops, Stegosaurus og Tyrannosaurus Rex var blandt dem som levede i den sene kridttid, men man regner med, at disse allerede var uddøde ved overgangen til Tertiær.

Hvad kendetegner kridttiden?

I Kridttiden (145-65 millioner år siden) havde kontinenterne næsten nået deres nuværende position, og polerne begyndte langsomt at fryse til. I starten af Kridttiden kunne der forekomme sne på højere breddegrader. Havniveauet var højt i Kridttiden. I denne periode dannes kalken i Danmark.

Hvad skete der i Juratiden?

Perioden udgør den mellemste del af Mesozoikum, Jordens middelalder, og inddeles i 11 etager. I Jura blev dinosaurerne den dominerende dyregruppe på landjorden; i periodens slutning opstod fuglene. Klimaet var gennemgående varmt og fugtigt, og der var ikke permanent is ved polerne.

Hvilke dyr levede i Juratiden?

I Jura fandtes det største rovdyr nogensinde, Liopleurodon, en pliosaur der kunne blive 20 meter lang. Der var også andre store havkrybdyr. De hybodonte hajer lå lavere i fødekæden, sammen med saltvandskrokodillerne. Der var også en slægtning til Liopleurodonen kaldet Kronosaurus der levede på samme tidspunkt.

Hvor stor var meteoren som dræbte dinosaurerne?

2500 milliarder tons vejede den asteroide, som slog ned for 66 millioner år siden. Den voldsomste konsekvens af nedslaget var dog ikke brand og bølger.

Hvad hedder de forskellige dinosaurer?

Læs og lær mere om alle vores dinosaurer herunder.

 • Tyrannosaurus Rex. T. ...
 • Patagotitan mayorum. Det største dyr der nogensinde har gået på landjorden! ...
 • Allosaurus. Allosaurus var en stor rovdinosaur som levede i Juratiden. ...
 • Baryonyx. ...
 • Citipati. ...
 • Deinonychus. ...
 • Dilophosaurus. ...
 • Edmontonia.

Hvor kan jeg se dinosaur?

Danmarks største dinosaurpark. Dinosaurparken i GIVSKUD ZOO viser den største dinosaurudstilling nogensinde i Danmark. Se mere end 50 dinosaurer i naturlig størrelse - fra den allerstørste planteæder på omkring 80 tons til den dødsensfarlige kødæder, Tyrannosaurus rex.

Er dinosaurerne godt i gang med at uddø?

 • Det nye studie fastslår statistisk, at dinosaurerne var godt i gang med at uddø før det store meteornedslag, der traditionelt har fået æren for udryddelsen. (Foto: Colourbox) Det nye studie fastslår statistisk, at dinosaurerne var godt i gang med at uddø før det store meteornedslag, der traditionelt har fået æren for udryddelsen. (Foto: Colourbox)

Hvor længe var dinosaurerne i tilbagegang?

 • »Stik imod, hvad det meste af den senere forskning har vist, var dinosaurerne i tilbagegang i 50 millioner år, før det endelige kosmiske sammenstød udraderede dem,« siger evolutionsbiologen Chris Venditti ved University of Reading, England, som har ledet den nye forskning.

Hvorledes dinosaurerne udryddede?

 • For 65 millioner år siden udryddede en enorm meteor Jordens frygtindgydende herskere, dinosaurerne, og banede vejen for pattedyrenes æra. Fra at være terroriseret til et usselt, natligt liv i skjul som små insektædende gnavere sprang vores forfædre frem fra støvet og indtog på rekordtid tomrummet efter dinosaurerne.

Hvem var dinosaurerne?

 • En dinosaurus, dinosaur eller dino er et medlem af en næsten uddød gruppe af archosaurer der opstod i Mellem Trias for 245 millioner år siden. Dinosaurerne etablerede sig i Sen Trias og blev i kraft af deres størrelse en dominerende dyregruppe.