:

Hvad er en infektionssygdom?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er en infektionssygdom?
 2. Hvor lang tid kan man have en virus i kroppen?
 3. Hvordan kommer virus ind i kroppen?
 4. Kan virus formere sig uden for kroppen?
 5. Hvilke infektionssygdomme findes der?
 6. Hvad betyder det at en infektion er manifest?
 7. Hvad sker der i kroppen ved infektion?
 8. Hvad er forskellen på virus og infektion?
 9. Kan man have to virusser på samme tid?
 10. Hvad er forskellen på bakterier og virus?
 11. Hvad er en værtscelle?
 12. Hvilke tegn er der på en betændelsesreaktion?
 13. Hvad er der specielt ved Yersinia enterocolitica?
 14. Hvordan virker det uspecifikke immunforsvar?

Hvad er en infektionssygdom?

Infektionssygdomme, sygdomme, der skyldes en infektion. Infektionssygdommene var indtil 1900-t. årsag til stor sygelighed og dødelighed i den vestlige verden og er det fortsat i ulandene.

Hvor lang tid kan man have en virus i kroppen?

Men sagen er, at infektioner – uanset om de skyldes virus eller bakterier – tager tid at komme sig over....Giv dig tid til at blive rask.

Varighed af symptomerne ved almindelige vintersygdomme (vejledende)
Forkølelse1-2 uger
ØjenbetændelseOp til 14 dage
InfluenzaOmkring 2 uger
BihulebetændelseOmkring 2½ uge

Hvordan kommer virus ind i kroppen?

Mikroorganismer, som trænger ind i kroppen og giver infektioner, spreder sig på forskellige måder fra person til person. Folk spreder smitsomme organismer ved at hoste og nyse dem ud i luften eller ved direkte kontakt i form af et håndtryk. Nogle infektioner spreder sig fra dyr eller dyreprodukter (kød eller æg).

Kan virus formere sig uden for kroppen?

Virus kan ikke leve og formere sig selv, så de invaderer celler i kroppen og bruger dem til at lave nye virus. De fleste virusinfektioner skal bekæmpes af kroppens immunforsvar og kan ikke behandles med medicin. Forkølelse og omgangssyge er meget almindelige virusinfektioner.

Hvilke infektionssygdomme findes der?

Andre infektionssygdomme

 • Blærebetændelse.
 • Borreliose (Skovflåtbid)
 • Centraleuropæisk hjernehindebetændelse (TBE)
 • Diarré
 • Fugleinfluenza.
 • Guillian-Barré syndrom.
 • Haresyge (Toxoplasmose)
 • Hepatitis.

Hvad betyder det at en infektion er manifest?

Klinisk manifest infektion er resultatet af, at balancen mellem værtens primære uspecifikke immunforsvar og mængden eller aggressiviteten af det mi- krobiologiske miljø bliver tippet til mikrobernes fordel.

Hvad sker der i kroppen ved infektion?

Når fremmede stoffer, såsom bakterier og virus, kommer ind i kroppen, reagerer immunforsvaret ved at "udsende" hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen. Det er denne reaktion, som kaldes inflammation. Et godt eksempel på inflammation ser man efter, at man har fået et sår.

Hvad er forskellen på virus og infektion?

Både virus og bakterier kan gøre os syge ved at inficere kroppen, og de smitter på stort set samme måde. Men der er også meget, der adskiller dem. Bakterier er større end virus og kan leve og trives stort set hvor som helst, mens virus kun kan formere sig ved at invadere levende celler.

Kan man have to virusser på samme tid?

Virus er mikroorganismer, der ikke er i stand til at formere sig alene, de er nødt til at invadere en værtscelle og overtage dens maskineri for at kunne lave flere viruspartikler.

Hvad er forskellen på bakterier og virus?

Bakterier er større end virus og kan leve og trives stort set hvor som helst, mens virus kun kan formere sig ved at invadere levende celler. Bakterieinfektioner og virusinfektioner behandles også på forskellige måder.

Hvad er en værtscelle?

Nogle virus har overfladeproteiner, der passer til mange forskellige celler, mens andre virus kun kan binde sig til en enkelt eller ganske få typer af celler. Kun celler, som virus kan bindes til, kan være værtsceller, for hvis virus ikke kan binde sig til overfladen af cellen, kan det heller ikke komme ind i den.

Hvilke tegn er der på en betændelsesreaktion?

De karakteristiske symptomer ved inflammation er rødme, hævelse, varme og smerte. Af og til vil der også opstå nedsat bevægelighed, fx hvis inflammationen sidder i et led. Andre symptomer kan være feber, kulderystelser, hovedpine, smerter i musklerne og nedsat appetit.

Hvad er der specielt ved Yersinia enterocolitica?

Yersinia enterocolitica er en bakterie, der giver mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker overvejende via maden. Yersinia enterocolitica giver symptomer, der minder om dem som campylobacter og salmonella giver.

Hvordan virker det uspecifikke immunforsvar?

Det medfødte immunforsvar Det medfødte, eller uspecifikke, immunforsvar virker mod næsten alt, som er fremmed for vores krop, og det skelner ikke mellem forskellige sygdomsfremkaldende organismer. Det består af visse celletyper samt fysiske barrierer som hud og hår.