:

Kan man dø af væske i bughulen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan man dø af væske i bughulen?
 2. Hvor sidder bugen?
 3. Er det normalt at have væske i bughulen?
 4. Kan man få kræft i bughulen?
 5. Hvordan føles kræft i bughulen?
 6. Kan man overleve kræft i bughulen?
 7. Hvorfor svulmer maven op?
 8. Hvorfor bliver min mave så stor?
 9. Hvorfor får man dræn i lungerne?
 10. Hvad er kræft i bughulen?
 11. Hvad er Insulinom?
 12. Hvordan slipper jeg af med oppustet mave?

Kan man dø af væske i bughulen?

Risici og komplikationer Det er sjældent at se komplikationer til udtømning af væske fra bughulen, men der kan komme bakterier i væsken, så der opstår betændelse. Endvidere kan der komme hul på et blodkar, så der kommer en lille blødning. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at der stikkes hul på tarmen.

Hvor sidder bugen?

Bughulen (eller abdomen) er det hulrum i kroppen, der befinder sig mellem brystkassen (thorax) og bækkenet. Bughulen indeholder et stort antal af kroppens organer, herunder alle fordøjelsesorganer (mavesæk, tynd- og tyktarm, lever, bugspytkirtel og galdeblære) samt nyrer, binyrer og milt.

Er det normalt at have væske i bughulen?

Bughulen indeholder et stort antal af kroppens organer, herunder alle fordøjelsesorganer samt nyrer, binyrer og milt. Væske i bughulen kaldes på fagsprog for "ascites". Det er en relativt sjælden tilstand, med mindre at man i forvejen har eksempelvis dårligt fungerende lever.

Kan man få kræft i bughulen?

Hvis kræften har spredt sig til bughulen, kan man i nogle tilfælde blive opereret med en særlig metode. Ved operationen fjerner lægen først al synligt kræft, og herefter bliver bughulen skyllet med opvarmet kemoterapi (HIPEC) for at fjerne tilbageværende kræftceller.

Hvordan føles kræft i bughulen?

Smerterne sidder som regel opadtil i maven lige under brystbenet og kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan i starten komme og gå, men senere blive mere konstante. Har man fedt-diarré kan man få kolikagtige smerter og oppustethed på grund af diarréen.

Kan man overleve kræft i bughulen?

Kræft i bugspytkirtlen er stadig en alvorlig sygdom med stor dødelighed og relativt kort overlevelse. Behandlingen bliver dog bedre med tiden. Det er dog stadig afgørende for overlevelsen, at man kan fjerne tumoren ved operation.

Hvorfor svulmer maven op?

Oppustet mave er et symptom på, at vi har ekstra meget luft i mave- og tarmsystemet. En del af luften kommer af, at vi sluger luft, men det kan også skyldes de gasser, der dannes i tarmen. Oppustet mave udvikler sig typisk i løbet af dagen, så maven begynder at føles udspilet, og man kan se næsten gravid ud om aftenen.

Hvorfor bliver min mave så stor?

Oppustet mave er et symptom på, at vi har ekstra meget luft i mave- og tarmsystemet. En del af luften kommer af, at vi sluger luft, men det kan også skyldes de gasser, der dannes i tarmen. Oppustet mave udvikler sig typisk i løbet af dagen, så maven begynder at føles udspilet, og man kan se næsten gravid ud om aftenen.

Hvorfor får man dræn i lungerne?

Hvis der opstår en stor mængde luft i pleurahulen, gi- ver det stikkende smerter og åndenød. Dette kræver en hurtig behandling. Venstre lunge sammenklappet og med indlagt dræn. Vi fjerner luften fra pleurahulen ved at anlægge et dræn (en lille plastikslange), og efterfølgende bliver lungen gradvist udfoldet.

Hvad er kræft i bughulen?

Kræft i bugspytkirtlen skyldes celleforandringer i bugspytkirtlen. Symptomerne er gulsot, vægttab, manglende appetit og mavesmerter. Operation i tidligt stadie er eneste mulighed for helbredende behandling.

Hvad er Insulinom?

Et insulinom er en svulst eller ansamling af celler, der producerer insulin (hormonproducerende svulst). Et insulinom sidder stor set altid i bugspytkirtlen (pancreas). De fleste insulinomer er godartede svulster og således ikke kræft. Bugspytkirtlen ligger inderst/bagerst i bughulen bag mavesækken.

Hvordan slipper jeg af med oppustet mave?

Hvis du har for meget luft i maven, bør du:

 1. i en periode undgå at spise mad, der giver luft i maven som fx kål, bønner, ærter, løg samt større mængder frugt og grøntsager.
 2. tygge maden grundigere.
 3. nedsætte forbruget af hårdt slik, tyggegummi, sodavand og andre kulsyreholdige drikke.