:

Hvornår blev Akropolis ødelagt?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår blev Akropolis ødelagt?
 2. Hvem boede på Akropolis?
 3. Hvad hedder det store tempel på Akropolis i Athen?
 4. Hvad var Akropolis?
 5. Hvem byggede Parthenon?
 6. Hvem opførte Parthenon templet i Athen?
 7. Hvordan så Akropolis ud?
 8. Hvor stor er Akropolis?
 9. Hvad er propylæerne?
 10. Hvor høj er Akropolis?
 11. Hvad er Parthenon bygget af?
 12. Hvad blev Nike templet brugt til?
 13. Hvem har bygget Parthenon?
 14. Hvordan så Akropolis ud i tidlig klassisk tid?
 15. Hvordan kommer man op på Akropolis?
 16. Hvad er antikkens Grækenland?
 17. Hvilke bygninger i Akropolis?
 18. Hvor grænser Grækenland op?
 19. Er Akropolis verdensarv?

Hvornår blev Akropolis ødelagt?

Akropolis var gennem hele oldtiden Athens religiøse centrum, og her ligger flere af de mest berømte græske templer. Perserne ødelagde Akropolis 480-479 f.Kr., hvorfor det hovedsagelig er monumenterne efter denne tid, som er bevaret, med Parthenon som det væsentligste.

Hvem boede på Akropolis?

I 1204 blev Athen erobret af frankiske korsriddere, og Othon og senere nevøen Guy de la Roche blev herskere i hertugdømmet Athen, som omfattede Attika og Boiotien. Parthenon blev katolsk domkirke, og den katolske biskop boede på Akropolis, mens hertugerne residerede i Theben.

Hvad hedder det store tempel på Akropolis i Athen?

Parthenon (græsk: Παρθενών, af párthenos = jomfru, til ære for gudinden Athene, der var jomfru) er et tempelAthens Akropolis. Parthenon blev opført 447-438 f.Kr. som led i et større byggeprogram, der blev sat i gang af Perikles.

Hvad var Akropolis?

Akropolis (Græsk acro, Høj, polis, by") betyder bogstaveligt Højeste by. Tidlige bosættere valgte af forsvarsmæssige grunde højt placerede områder. Ofte en bakke med stejle sider. Disse tidlige forsvarsværker blev i mange dele af verden til kernen i store byer, som voksede op på de omkringliggende lavere områder.

Hvem byggede Parthenon?

Arkitekterne Iktinos og Kallikrates udførte Parthenon som det første og største projekt i byggeprogrammet. Parthenon er bygget helt af marmor fra Pentelikonbjerget NØ for Athen. Det er opført på fundamentet til en ufuldført forgænger fra ca. 485 f.Kr., som blev ødelagt ved persernes indtagelse af Athen i 480 f.Kr.

Hvem opførte Parthenon templet i Athen?

Parthenon var det vigtigste af alle Akropolis-klippens templer. Den mand, der fik athenerne til at opgive deres løfte og påbegynde opførelsen af Parthenon, hed Perikles. Han var leder af Athens demokratiske parti og havde vundet sig et ry som en dygtig general på slagmarken.

Hvordan så Akropolis ud?

Højen er godt 300 meter lang i retningen øst-vest; godt 100 meter i retningen nord-syd; dens højde er godt 150 meter over havets overflade. I Akropolis' sider er der mange små og mellemstore huler, der har været beboet siden stenalderen.

Hvor stor er Akropolis?

Hovedtemplet 'Parthenon' står faktisk for en del på opfyldt grund. Højen er godt 300 meter lang i retningen øst-vest; godt 100 meter i retningen nord-syd; dens højde er godt 150 meter over havets overflade. I Akropolis' sider er der mange små og mellemstore huler, der har været beboet siden stenalderen.

Hvad er propylæerne?

propy'læer (af græsk pro, foran og pyle, port) indgangsbygning. Monumental port foran indgangen til en bygning, et tempel eller palads, beregnet på at understrege stedets betydning.

Hvor høj er Akropolis?

Akropolis i Athen er en flad klippe, som rejser sig 150 meter over havet i byen Athen.

Hvad er Parthenon bygget af?

Mount PentelicusParthenon / Materiale

Hvad blev Nike templet brugt til?

Når Athen besejrer perserne, skal det markeres. Og i 420\'erne f.Kr. gjorde man det ved at bygge et tempel til den, der med sikkerhed var ansvarlig: Sejrens gudinde Athene Nike. Nike betyder sejr.

Hvem har bygget Parthenon?

Arkitekterne Iktinos og Kallikrates udførte Parthenon som det første og største projekt i byggeprogrammet. Parthenon er bygget helt af marmor fra Pentelikonbjerget NØ for Athen. Det er opført på fundamentet til en ufuldført forgænger fra ca. 485 f.Kr., som blev ødelagt ved persernes indtagelse af Athen i 480 f.Kr.

Hvordan så Akropolis ud i tidlig klassisk tid?

I Akropolis' sider er der mange små og mellemstore huler, der har været beboet siden stenalderen. Højen har sikkert været hellig til alle tider - men det er først i mykensk tid, fra 16 fvt., at højen synes at være blevet et egentligt centrum for hele landskabet Attika.

Hvordan kommer man op på Akropolis?

Akropolis' indgang ligger ved Propylærtrappen, hvor man kan nyde synet af Nike-templet (sejrs-templet), der er bygget til minde om til århundrets sejr over perserne. Templet stod færdigt i 421 f.Kr. og er bygget i marmor. Selve Parthenon blev færdigt i år 438 f.Kr.

Hvad er antikkens Grækenland?

 • Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden. Malene Fenger-Grøndahl, Bureauet, september 2019. Parthenon, Akropolis i Athen vidner stadig om antikkens Grækenland for 2500 år siden. Grækenland er et land i det sydøstlige Europa som mange danskere kender fra charterferier på nogle af landets mange øer.

Hvilke bygninger i Akropolis?

 • Bygninger i Akropolis 1 Parthenon 2 Gamle Athena-tempel 3 Erechteion 4 Statue af Athena Promachos 5 Propylæa 6 Athena Nike-templet 7 Eleusinion 8 Helligdommen for Artemis Brauronia, kaldet Brauroneion 9 Kalkotheke 10 Pandroseion 11 Arreforion 12 Alter for Athena 13 Helligdommen for Zeus Polieus 14 Helligdommen for Pandion 15 Herodes Attikus' odeon 16 Eumenes' stoa 17 Helligdommen for Asklepius, kaldet Asklepieion 18 Dionysos-teateret 19 Perikles' odeon 20 Aglaureion More ...

Hvor grænser Grækenland op?

 • Grækenland grænser op til Albanien mod nordvest, Republikken Nordmakedonien og Bulgarien mod nord og Tyrkiet mod nordøst. Desuden grænser det op til Middelhavet som i dette område har flere forskellige navne – mod øst Det Ægæiske Hav, mod vest Det Ioniske Hav, mod syd Det Libyske Hav.

Er Akropolis verdensarv?

 • Akropolis er i nutiden optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og den er en af Athens allerstørste turistattraktioner. Koordinater: 37°58′17″N 23°43′36″Ø