:

Hvorfor har jeg tynd afføring?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvorfor har jeg tynd afføring?
 2. Hvad kan give diarré?
 3. Hvad sker der i tarmen ved diarré?
 4. Hvad kan man tage mod tynd mave?
 5. Hvor lang tid varer akut diarré?
 6. Hvilken behandling man kan få hvis man bliver ramt af diarré?
 7. Kan man dø af diarré?
 8. Hvordan stoppe diarré hos voksne?
 9. Er havregrød godt ved diarré?
 10. Hvordan kan man stoppe diarré?
 11. Hvad er kraftig diarré?
 12. Hvor lang tid varer en mavevirus?
 13. Hvor mange mennesker dør af diarré?
 14. Hvad tager man mod diarré?
 15. Hvorfor får man diarré?
 16. Hvad er årsagen til diarré?
 17. Hvornår er diarré nødvendigt?
 18. Hvorfor får man diarré med antibiotika?

Hvorfor har jeg tynd afføring?

Lidelsen er ikke bare ubehagelig og smertefuld, men kan føre til væsketab og i værste fald dehydrering. Der er mange årsager til diarré – fx infektioner pga. bakterier, virus ('Roskildesyge'), stress, visse former for medicin, krævende sport, hormonelle forandringer (fx menstruation) og irritabel tyktarm.

Hvad kan give diarré?

Diarré er ikke en sygdom, men et symptom. Diarré, der ikke er kronisk, men opstår akut, vil oftest skyldes en infektion. Der er en lang række forskellige bakterier, virus og parasitter, der kan give diarré. I de fleste tilfælde vil diarré gå over af sig selv i løbet af nogle dage.

Hvad sker der i tarmen ved diarré?

Mikroorganismerne bevirker betændelse og irritation i tarmslimhinderne i tyk- og tyndtarmen, hvorved væskeindholdet i afføringen bliver unormalt stort. Tarmens bevægelser øges undertiden så kraftigt, at man får ondt i maveregionen (kolik). Nogle bakterier beskadiger tarmens slimhinde så meget, at den bløder.

Hvad kan man tage mod tynd mave?

Ved mildere tilfælde af diarré

 • 1 L kogt vand (eller flaskevand)
 • 1/2 teskefuld bordsalt.
 • 2-3 spiseskefulde sukker.
 • Tilsæt gerne saft fra en appelsin eller citron. Saften indeholder saltet kaliumklorid, som kroppen også mister ved længerevarende diarré.

Hvor lang tid varer akut diarré?

Akut diarré varer oftest kun et halvt til helt døgn og har et mildt forløb. Ved kraftig diarré er der særligt hos små børn og ældre risiko for væskemangel. Drik derfor rigeligt med væske med det rette indhold af salt og sukker (cirka 2 spsp sukker og ½ tsk salt til en liter vand).

Hvilken behandling man kan få hvis man bliver ramt af diarré?

De fleste, som bliver syge, har ikke behov for behandling, da tilstanden går over af sig selv. Kun undtagelsesvis er der behov for at behandle med væske givet i et drop (intravenøs tilførsel af væske). I starten af en diarré-episode, og hvis symptomerne bliver ved, bør du drikke rigeligt med væske.

Kan man dø af diarré?

Selv om diarré ikke er en sygdom i sig selv, kan den blive årsag til langvarig svækkelse og eventuelt også død. Det skyldes det tab af væske og mineraler, som forårsages af de hyppige og væskende afføringer. Den vigtigste behandling af diarré er at drikke rigeligt med vand tilsat salt og sukker.

Hvordan stoppe diarré hos voksne?

Mildere tilfælde af diarré kan ofte klares uden medicinsk behandling. Ved diarré taber kroppen vand og salte. Så den vigtigste behandling af diarré er at drikke rigeligt med vand tilsat salt og sukker for at genoprette kroppens balance af salt og væske.

Er havregrød godt ved diarré?

Giv i stedet rigeligt med vand og saft, ca. 150 ml væske pr. kg legemsvægt i døgnet. Har dit barn en maveinfektion, kan det hjælpe at give skånekost i et døgn: Havresuppe (tynd, siet havregrød tilsat saft), kærnemælkssuppe, fintrevet æble, A-38 og tørt brød f.

Hvordan kan man stoppe diarré?

Mildere tilfælde af diarré kan ofte klares uden medicinsk behandling. Ved diarré taber kroppen vand og salte. Så den vigtigste behandling af diarré er at drikke rigeligt med vand tilsat salt og sukker for at genoprette kroppens balance af salt og væske.

Hvad er kraftig diarré?

Diarré er mere end tre daglige udtømninger af løs til vandig afføring. Akut diarré skyldes næsten altid en infektion med bakterier, virus eller parasitter. Akut diarré kaldes derfor ofte "akut infektiøs diarré".

Hvor lang tid varer en mavevirus?

Omgangssyge er helt ufarlig for de fleste og går over i løbet af 3-7 dage. Et muligt problem kan være mangel på væske. Man mister en del gennem både opkast og diarré. Den syge har desuden mindre lyst til mad og drikke.

Hvor mange mennesker dør af diarré?

Det anslås, at der hvert år er 4.000 millioner tilfælde af diarré i verden, og at dette medfører cirka 1,8 millioner dødsfald, især hos børn i udviklingslande.

Hvad tager man mod diarré?

Peristaltikhæmmende medicin mod diarré Loperamid er førstevalg ved akut og kronisk diarré. Opium kan bruges ved kronisk diarré, og hvis loperamid ikke har tilstrækkelig effekt. Eluxadolin bruges ved diarré i forbindelse med irritabel tyktarm.

Hvorfor får man diarré?

 • Hvorfor får man diarré? 1 Mave-tarm infektion. Diarré er hyppigst forårsaget af virusinfektioner, for eksempel Roskildesyge (Norovirus), eller... 2 Madforgiftning. Nogle bakterier (især gule stafylokokker) danner giftstoffer, der virker kraftigt irriterende i mavesæk... 3 Fødemiddeloverfølsomhed og intolerance. Indtager man føde, for eksempel nødder, som man er overfølsom over... More ...

Hvad er årsagen til diarré?

 • Diarré er hyppigst forårsaget af virusinfektioner, for eksempel Roskildesyge (Norovirus), eller bakterier som bl.a. salmonella, campylobacter eller yersenia. Såkaldt rejsediarré skyldes oftest en infektion med bakterien E. coli. Listen over bakterier, virus og parasitter, der også udløser diarré, er dog lang.

Hvornår er diarré nødvendigt?

 • Diarré går som regel over af sig selv inden for cirka en uge. Antibiotika kan komme på tale ved svære infektioner, hvor der også optræder faresignaler (se ovenfor). Antibiotika er dog kun sjældent nødvendigt og kan desuden give bivirkninger (se ovenfor).

Hvorfor får man diarré med antibiotika?

 • Antibiotikabehandling Mange får diarré samtidig med antibiotika-behandling, som for eksempel gives for lungebetændelse eller halsbetændelse. Det skyldes at antibiotika, udover at bekæmpe de sygdomsfremkaldende bakterier, også påvirker de normale tarmbakterier i tarmen (tarmens mikrobiom).