:

Hvor mange demokratier er der?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor mange demokratier er der?
  2. Er Danmark et demokratisk land?
  3. Hvad er demokratiske værdier?
  4. Hvad er Aristoki?
  5. Hvilken styreform har vi i Danmark i dag?
  6. Hvor mange lande er der diktatur i?

Hvor mange demokratier er der?

Kun 20 af verdens lande er velfungerende demokratier. I hvert fald hvis man ser på om de har frie valg hvor vælgerne kan føle sig trygge. Hvert år laves en liste over de mest demokratiske lande i verden. I 2015 var Norge det mest demokratiske land i verden.

Er Danmark et demokratisk land?

Da Danmark fik sin grundlov i 1849, blev der taget et afgørende skridt væk fra enevælde og mod folkestyre. Der gik dog mange årtier, inden Danmark fik et demokrati – uafhængigt af status og køn – som vi kender det i dag.

Hvad er demokratiske værdier?

Der er ikke konsensus om en definition, men lighed for loven, politiske frihedsrettigheder, som tale-, trykke- og forsamlingsfrihed samt retssikkerhed er siden antikken blevet fremhævet som vigtige elementer i demokratiet.

Hvad er Aristoki?

Ordet kommer fra græsk ἀριστοκρατία (aristokratia), ἄριστος (aristos) "udsøgt," og κράτος (kratos) "magt".

Hvilken styreform har vi i Danmark i dag?

Vejen til den styreform vi har i dag, som kaldes repræsentativt demokrati, har været en lang proces. I dag har stort set alle borgere over 18 år med statsborgerskab stemmeret, og selvom vi stadig formelt er et kongedømme, har regenten ingen reel eller formel magt.

Hvor mange lande er der diktatur i?

Diktatur har eksisteret i minimum et år i 119 ud af verdens 149 nuværende uafhængige stater med en befolkning på over en million mennesker. Det svarer til 80 procent. I 116 af disse 119 lande har det eksisteret i ti år eller mere; i 110 lande har det været dagens orden i 20 år eller mere.