:

Hvad er fibrose i leveren?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er fibrose i leveren?
 2. Hvad sker der når leveren sætter ud?
 3. Hvad er en Fibroscanning?
 4. Hvad er arvæv i leveren?
 5. Hvad er det normale levertal?
 6. Hvordan opdager man skrumpelever?
 7. Hvad er symptomerne på fedtlever?
 8. Hvad er livstiden for angioødem i Danmark?
 9. Kan angiomer give anledning til blødning?
 10. Hvordan behandles angioødem?
 11. Hvordan påvirker angioødem huden?

Hvad er fibrose i leveren?

Skrumpelever kaldes cirrose på fagsprog. Skrumpelever er en sygdom, hvor leveren er fyldt med arvæv – fibrose – i sådan en grad at leveren bliver knudret og dens funktion bliver nedsat. Arvæv/fibrose opstår på grund af skade på vævet.

Hvad sker der når leveren sætter ud?

Levermetastaser kan gøre ondt, hvis leveren er vokset, så den kommer til at presse på den kapsel, der omgiver leveren. Kemoterapi eller strålebehandling kan få leveren til at blive mindre og kan derfor virke smertestillende. Behandling med binyrebarkhormon (prednison) kan også lindre smerter ved at mindske leveren.

Hvad er en Fibroscanning?

En fibroskanning foretages ved hjælp af lydbølger. Lydbølgerne kan ikke høres eller føles og er helt uskadelige, også for gravide. Med en fibroskanning kan man undersøge leverens stivhedsgrad, og dermed hvor lidt eller meget arvæv (fibrose), der er i leveren.

Hvad er arvæv i leveren?

Overforbrug af alkohol, stærk overvægt og andre livsstilsproblemer kan skade leveren og føre til fedtlever, som er en ophobning af fedt i levercellerne. Tilstanden giver et forhøjet tryk inde i leveren, så den ikke længere kan arbejde normalt og begynder at danne arvæv.

Hvad er det normale levertal?

Normalværdien er 10-70 U/L for mænd og 10-45 U/L for kvinder. Albumin: Et protein i blodet, som dannes af levercellerne. Værdien afspejler derved leverens evne til at danne proteiner.

Hvordan opdager man skrumpelever?

Symptomer. Mistanken om skrumpelever opstår som regel på grund af almen sygdomsfølelse, træthed, uoplagthed og ondt i maven. I nogle tilfælde er sygdommen vidt fremskreden, inden den opdages, og patienten kan så få stor mave på grund af vand i bughulen, gulsot eller opkastning af blod.

Hvad er symptomerne på fedtlever?

Fedtlever giver anledning til forhøjede levertal (blodprøver), som oftest findes tilfældigt, da der ikke er symptomer. Skrumpelever giver træthed, vand i maven, blodige opkastninger, tendens til infektioner og mentale forstyrrelser.

Hvad er livstiden for angioødem i Danmark?

 • I en befolkningsundersøgelse fra Danmark findes en livstidsprævalens for angioødem på 7,4 % (selv-rapporterede data), heraf bliver tilstanden kronisk hos omkring 50 %. Lidt over en tredjedel af angioødem-patienterne rapporterede samtidigt urticaria ( 12 ).

Kan angiomer give anledning til blødning?

 • Angiomer kan findes i de fleste andre organer og er ofte uden symptomer eller betydning. De kan imidlertid give anledning til blødning, hvilket især kan være farligt, hvis de er lokaliseret i hjernen. Angiomer kan være led i sjældne arvelige sygdomme med svulster og misdannelser i flere organer samtidig.

Hvordan behandles angioødem?

 • Både akut og profylaktisk behandling afhænger af subtypen af angioødem og varetages i et tværfagligt samarbejde. Angioødem er en potentielt livstruende tilstand og bør udredes og behandles systematisk. Det er vigtigt at huske, at angioødem enten er histaminergt eller non-histaminergt, idet behandlingen er forskellig.

Hvordan påvirker angioødem huden?

 • Angioødem påvirker dybereliggende små blodårer i huden. Angioødem og nældefeber kan komme sammen eller hver for sig. Man skelner mellem: Akutte gener, som er gentagne episoder af den ene eller begge tilstande, henover en periode der er kortere end 6 uger