:

Hvad betyder at fedte?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad betyder at fedte?
 2. Hvad vil det sige at en fedtsyre er monoumættet?
 3. Hvor findes flerumættet fedt?
 4. Hvad er fedt lavet af?
 5. Hvad betyder en værdi?
 6. Hvad er monoumættet?
 7. Hvad er forskellen på mættede monoumættede og polyumættede fedtsyrer?
 8. Hvad er en flerumættet fedtsyre?
 9. Hvor deponeres fedt i kroppen?
 10. Hvordan dannes fedt?
 11. Hvor finder vi mættede fedtsyre?
 12. Hvad betyder det at have værdier?
 13. Hvad betyder at have værdier?
 14. Hvad er polyumættede fedtsyrer?
 15. Hvad er forskellen på mættet og umættet fedtstoffer?
 16. Hvad er fedt?
 17. Hvordan kan du måle fedtprocent?
 18. Hvad er umættede fedtsyrer?
 19. Hvad er flerumættet fedt?

Hvad betyder at fedte?

gøre klistret eller snavset med fedtstof el. lign.

Hvad vil det sige at en fedtsyre er monoumættet?

Monoumættede fedtsyrer. Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes ind i mellem enkeltumættede fedtsyrer, og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.

Hvor findes flerumættet fedt?

Flertumættet fedt findes især i majs, sesamfrø og andre frø og nødder og olier heraf, samt tidselolie, rapsolie osv. Det er de tyndtflydende olier, som hurtigere bliver harske og som ikke stivne ri køleskabet. Hertil kommer fede fisk som sild, makrel og laks.

Hvad er fedt lavet af?

Ligesom kulhydraterne består fedtstofferne også af grundstofferne carbon (C), oxygen (O) og hydrogen (H). Dog indeholder nogle af fedtstofferne også nitrogen (N) og phosphor (P).

Hvad betyder en værdi?

Værdi, angivelse af, hvordan noget vurderes kvalitativt eller kvantitativt, og samtidig en betegnelse for det, der bør fastholdes eller virkeliggøres. Værdi og værdier er ord, der i dagligsproget og i videnskabelige sammenhænge anvendes på måder, der ikke umiddelbart synes at have noget tilfælles.

Hvad er monoumættet?

Umættede fedtsyrer indeholder en eller flere dobbeltbindinger imellem kulstofatomerne. Indeholder fedtsyren en enkelt dobbeltbinding, betegnes den enkeltumættet eller monoumættet, mens en fedtsyre med flere dobbeltbindinger betegnes flerumættet eller polyumættet.

Hvad er forskellen på mættede monoumættede og polyumættede fedtsyrer?

Når der er præcis én dobbeltbinding kaldes fedtsyreren for monoumættet eller enkeltumættet – er der to eller flere dobbeltbindinger kaldes den polyumættet eller flerumættet. Mennesket kan selv danne de mættede og enkeltumættede fedtsyrer, mens de flerumættede fedtsyrer ikke kan dannes selv, og derfor er essentielle.

Hvad er en flerumættet fedtsyre?

Flerumættede fedtsyrer er organiske syrer, der indholder flere dobbeltbindinger i fedt-molekylets kulstofkæde. De kaldes også for polyumættede fedtsyrer. De flerumættede fedtsyrer smelter ved meget lave temperaturer, og findes derfor på flydende form ved stuetemperatur.

Hvor deponeres fedt i kroppen?

Deponering og mobilisering Triglycerider fra kosten deponeres som fedtdråber i fedtvævets celler. Triglycerider, der er dannet fra kulhydrat i leveren, transporteres med blodet til fedtvæv som partikler, VLDL (very low density lipoprotein).

Hvordan dannes fedt?

Galdesyrer dannes i leveren, hvorfra de føres til galdeblæren. Fra galdeblæren frigives galden i forbindelse med fedtrige måltider, da tilstedeværelsen af galdesalte er nødvendig for, at lipasen kan arbejde mest effektivt. Lipase dannes i bugspytkirtlen. Glycerol og korte fedtsyrer optages direkte i tarmens celler.

Hvor finder vi mættede fedtsyre?

Mættet fedt fås typisk fra dyreriget og fås fra kød, kødprodukter og kødpålæg samt smør, smørbare produkter, ost og andre mejeriprodukter. Desuden er der et højt indhold af mættet fedt i kokos og palmeolie. De officielle anbefalinger tilråder et indtag på maksimalt 10 energiprocent fra mættet fedt.

Hvad betyder det at have værdier?

Kort sagt er dine værdier kernen af, hvem du er, og den du ønsker at være med respekt for dig selv. Værdier er de parametre, som du måler din livskvalitet på – om dit liv er meningsfuldt.

Hvad betyder at have værdier?

Værdier er det enkelte menneskes bestemte opfattelse af, hvad der er værdifuldt og ønskværdigt for én selv og i samfundsmæssigt sammenhæng, og hvad der ikke er. Det er vores fyrtårn for hvad vi vil, hvad vi ønsker og hvad vi drømmer om.

Hvad er polyumættede fedtsyrer?

Polyumættede fedtsyrer. De polyumættede fedtsyrer (PUFA) kaldes også flerumættede fedtsyrer. Flere af PUFA er essentielle for kroppen, dvs, stoffer vi ikke selv kan danne, og derfor skal have tilført via maden. Det drejer sig om de n-6 og n-3 fedtsyrer, som findes i maden som linolsyre og linolensyre.

Hvad er forskellen på mættet og umættet fedtstoffer?

Fedt fra maden består af fedtsyrer, som kan være enten mættede eller umættede. Mættede fedtsyrer findes især i mejeriprodukter, hårde margariner og kød. Umættede fedtsyrer, som omfatter de livsnødvendige Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer, finder du især i bløde margariner, planteolier og i fede fisk.

Hvad er fedt?

 • Der findes forskellige typer fedt, som deles op i 2 hovedgrupper: 1 Mættet fedt 2 Umættet fedt More ...

Hvordan kan du måle fedtprocent?

 • Du kan måle din fedtprocent på mange måder. Alle metoderne har hver deres fordele og ulemper og unøjagtigheder. Du kan måle fedtprocent med undervandsvejning, DEXA-scanner, hudfoldsmålinger med fedttang, bioimpedans - og du kan estimere fedtprocenten på baggrund af øjemål og udregninger.

Hvad er umættede fedtsyrer?

 • Umættet fedt findes typisk i madvarer fra jord og hav såsom nødder, frø, kerner, korn, olier, oliven, avocado og fisk. De officielle anbefalinger tilråder et indtag på 10-20 energiprocent, hvoraf omega-3 fedtsyrer bør udgøre mindst 1 energiprocent. Omega-3 og omega-6 er livsvigtige fedtsyrer. Både omega-3 og -6 er umættede fedtsyrer.

Hvad er flerumættet fedt?

 • Flerumættet fedt: Her er økologiske, kværnede hørfrø i særklasse gode. Hørfrø indeholder fra naturens side en optimal fordeling af omega 3 og omega 6 fedtsyrer, og så indeholder de stoffet SDG, der har en beskyttende effekt på kvinders brystvæv.