:

Hvad er Gipsmørtel?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er Gipsmørtel?
 2. Hvordan limer man gipsplader på væg?
 3. Kan man sætte gips på mursten?
 4. Hvad er forsænkede kant på en gipsplade?
 5. Hvad er multipuds?
 6. Hvordan skal gipsplader monteres?
 7. Hvordan deler man en gipsplade?
 8. Kan man Sandspartle på gips?
 9. Hvordan skærer man i en gipsplade?
 10. Hvorfor bruger man båndstål?
 11. Hvilken type mørtel?
 12. Hvad er Strandsandsmørtel?
 13. Hvordan bruger man Multipuds?
 14. Er gipsplader skrøbelige?
 15. Kan der monteres to lag gipsplader?
 16. Er gipsplader geniale i byggeriet?
 17. Hvad er standard gipsplader?

Hvad er Gipsmørtel?

En af de store fordele ved den gipsbaserede mørtel er, at den ikke danner spændinger og derfor ikke revner, når den tørrer eller hærder. Derfor kan gipsmørtlen påføres i lag helt op til 50 mm. Samtidig har gips en god vedhæftning til mange materialer og egner sig derfor godt på steder, hvor underlaget er blandet.

Hvordan limer man gipsplader på væg?

Gipsplader kan stort set klæbes på alle typer vægge, bare de er rene, tørre og faste. Hvis overfladen ikke er fast, får gipsmørtlen nemlig heller ikke ordentlig vedhæftning. Hvis en del af væggen er meget glat, kan man vælge at forberede den med et lag flydende multiklæber fra fx LIP. Multi klæberen påføres med pensel.

Kan man sætte gips på mursten?

Så længe der kun er tale om indervægge, kan du med sindro godt klæbe gipsplader op på en murstensvæg.

Hvad er forsænkede kant på en gipsplade?

Gipsplader er forsynet med forsænkede spartelkanter, fordi de skal kunne mødes spartelkant mod spartelkant, så der dannes en grøft, der kan spartles. Men hvis pladen skal støde op til væg, en dørkarm eller lignende, har du ikke brug for spartelkanten.

Hvad er multipuds?

Multipuds er en nem genvej til en ny, glat væg. Pudsen hænger fast på selv de glatteste fliser, og når den er hærdet, skal den blot mættes med primer og to lag maling for at give en overflade, der er lige så rengøringsvenlig som en flisevæg. På glasvæv, hessian og strukturpuds er multipuds også den oplagte løsning.

Hvordan skal gipsplader monteres?

Det anbefales at montere to lag gipsplader. Det første lag monteres med større afstand mellem skruerne end det andet lag, hvor de skal sidde rimelig tæt. Når du sætter skruer i gipspladerne, er det vigtigt, at skruen lige præcis bliver undersænket, så man kan få spartel i.

Hvordan deler man en gipsplade?

Hvis du skal skære et hjørne af gipspladen, er det også bedst at bruge en håndsav. Men kun til den ene skæring. Den anden skæring klarer du meget nemmere med tømmervinklen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du let ned og skærer af i den anden side, og også her skærer du rent med hobbykniven.

Kan man Sandspartle på gips?

3 OPGAVER MED SANDSPARTEL SANDSPARTEL TIL GIPSPLADER PÅ VÆGGE/LOFTER Sandspartel kan sagtens bruges til samlinger og huller i gipsplader. Husk dog at trykke en strimmel armeringstape ned i sandspartelmassen i gipspladesamlingerne for optimal styrke, inden du skraber den overskydende spartelmasse af.

Hvordan skærer man i en gipsplade?

Hvis du skal skære et hjørne af gipspladen, er det også bedst at bruge en håndsav. Men kun til den ene skæring. Den anden skæring klarer du meget nemmere med tømmervinklen og hobbykniven. Når den er skåret, trykker du let ned og skærer af i den anden side, og også her skærer du rent med hobbykniven.

Hvorfor bruger man båndstål?

Beskrivelse. Båndstål til indervægge har en bredde på 80 mm og anvendes til forstærkning af ikke understøttede pladesamlinger. Båndstål til etagedæk har en bredde på 190 mm og anvendes ligeledes til forstærkning af ikke understøttede pladesamlinger i etagedæk.

Hvilken type mørtel?

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når du skal finde din mørtel. Reparerer du på gammelt murværk, bør du finde en mørtel, som ligner den oprindelige i videst muligt omfang. Om det er kalk, cement eller KC-mørtel. Hvad blandingsforholdet er mellem de forskellige komponenter, og hvor stærkt den hæfter.

Hvad er Strandsandsmørtel?

Generelt er strandmørtel et produkt med fine korn i modsætning til det grovere bakkemørtel. Bakkemørtel er godt til at mure, hvor strandmørtel egner sig bedre til pudsning og fugning. Efter traditionel udkradsning kan strandmørtel ligeledes anvendes, hvis en mur skal fuges.

Hvordan bruger man Multipuds?

FLEKSIBILITET: Multipuds virker på næsten alle flader, fx fliser, væv, murværk og puds....MULTIPUDS PÅ FLISER

 1. Tjek først underlaget. ...
 2. Pudsen trækkes på i et tyndt, men dækkende lag. ...
 3. Eventuelle ujævnheder glattes ud, når pudsen har sat sig lidt. ...
 4. Næste – og sidste – lag trækkes på dagen efter.

Er gipsplader skrøbelige?

 • Gipsplader har mange gode egenskaber, men de er ikke specielt stærke; navnlig hjørnerne er skrøbelige. Derfor monterer man en beskyttelsesskinne af plast eller metal, som dækkes af spartelmasse. Hjørneforstærkning af plast limes fast, mens metalskinnerne kan skrues fast.

Kan der monteres to lag gipsplader?

 • Skal der monteres to lag gipsplader, bruges en kort skrue til det inderste lag, og en længere til det yderste. Den lange skrue skal være lang nok til at gå igennem begge lag gips og helt ind i skelettet bagved.

Er gipsplader geniale i byggeriet?

 • Først i 1940’erne blev pladerne dog almindelige i byggeriet. Da gipspladerne er både lydisolerende og brandhæmmende, er de ideelle til skillevægge, lofter og gulve. Når der skal rejses en skillevæg i en fart, er gipsplader geniale.

Hvad er standard gipsplader?

 • STANDARD GIPSPLADER To lag kraftig karton limet fast på hver side af et lag hårdt sammenpresset gips. Flere tykkelser; den mest almindelige på ca. 13 mm vejer ca. 13 kg/m². Findes også i en letvægtsudgave på ca. 7 kg/m².