:

Hvilke lande ligger i Alperne?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke lande ligger i Alperne?
 2. Hvilke plader danner Alperne?
 3. Hvilken type bjerge er Alperne?
 4. Hvor er Dolomitterne?
 5. Hvor er Andesbjergene?
 6. Hvilke dyr lever i Alperne?
 7. Hvad hedder den del af jordskorpen som Danmark ligger på?
 8. Hvad er brudlinjer og forkastninger?
 9. Hvilke bjergkæder findes der?
 10. Hvilke lande går Andesbjergene igennem?
 11. I hvilket land ligger Himalaya?
 12. Hvad er foldebjerge?
 13. Hvor er de højeste foldebjerge dannet?
 14. Hvor er bjergkæden Alpene?

Hvilke lande ligger i Alperne?

Alperne er en bjergkæde, der går igennem Frankrig, Italien, Schweiz, Tyskland, Slovenien, Østrig og Liechtenstein.

Hvilke plader danner Alperne?

Den alpine foldning er forårsaget af pladetektoniske kollisioner imellem adskillige af Jordens lithosfæreplader omfattende sammenstød både mellem kontinentplader, f. eks. mellem Asien og Indien under dannelse af Himalaya, og mellem kontinent- og oceanbundsplader under dannelse af f.

Hvilken type bjerge er Alperne?

Alperne er et fællesnavn for flere bjergkæder i Syd- og Centraleuropa. Alperne omfatter nogle af Europas yngste og højeste bjerge og udgør samtidig det største europæiske bjergområde: 1200 km i længden og op til 200 km i bredden.

Hvor er Dolomitterne?

Dolomitterne, (ital. Dolomiti), bjergområde i Kalkalperne i NØ-Italien mellem floderne Piave i øst, Isarco og Adige i vest, Rienza i nord og Brenta i Val Sugana i syd. Bjergområdet ligger i Sydtyrol og består af dolomit og kalksten, der ligger oven på krystallinske skifre, porfyrer, sandsten, tuf og mergel.

Hvor er Andesbjergene?

Andesbjergene, Cordillera de los Andes, Jordens længste bjergkæde, et 7500 km langt og 2-800 km bredt system af unge foldebjerge langs Sydamerikas vestkyst. I den centrale del (Peru og Bolivia) når kæderne op i 4-5000 m, med flere toppe endnu højere.

Hvilke dyr lever i Alperne?

Som altid med sky dyr: Murmeldyret er netop ved at stikke af, da jeg får trykket på aftrækkeren.

 • Murmeldyr. Marmota marmota, egerngruppen (engelsk: marmot, tysk: Murmeltier) ...
 • Alpestenbukken. Capra ibex, ged (engelsk: Alpine ibex, tysk: Alpensteinbock) ...
 • Gemsen. ...
 • Lammegrib. ...
 • Brun bjørn. ...
 • Ulv.

Hvad hedder den del af jordskorpen som Danmark ligger på?

Den største forkastningszone i Danmark er Sorgenfrei-Tornquist-zonen.

Hvad er brudlinjer og forkastninger?

Transforme forkastninger, som opstår på steder, hvor pladerne glider eller snarere skurer forbi hinanden langs brudlinjer. Pladernes bevægelse i forhold til hinanden bliver derfor enten venstre- eller højredrejet i forhold til brudlinjen. Divergerende forkastninger opstår, når to plader glider væk fra hinanden.

Hvilke bjergkæder findes der?

Europa

 • Alperne (Frankrig, Italien, Schweiz, Østrig, Slovenien) Jurabjergene.
 • Appenninerne (Italien)
 • Karpaterne (Central- og Østeuropa)
 • Mittelgebirge (Tyskland)
 • Penninerne (England)
 • Pyrenæerne (Frankrig, Spanien)
 • Skandinaviske bjerge (Kølen) (Norge, Sverige)
 • Taunus (Tyskland)

Hvilke lande går Andesbjergene igennem?

Andesbjergene udgør en diagonal linje der strækker sig fra nordvest Peru og ned til sydøst Peru. Herefter fortsætter Andesbjergkæden ind i Ecuador og videre ned til sydspidsen af Chile og Argentina.

I hvilket land ligger Himalaya?

Himalaya er Jordens højeste bjergkæde med adskillige tinder over 8000 m. Himalaya ligger, hvor Det Indiske Subkontinent grænser mod Centralasien. Bjergene rejser sig nord for Gangessletten som en 2.400 km lang og 250-300 km bred bjergbue med flere parallelle kæder.

Hvad er foldebjerge?

 • Foldebjerge, bjerge, der består af foldede geologiske lag med bratte kamme, spidser og skarpt nedskårne gletsjer dale. De dannes, hvor dele af jordskorpen hæves som følge af kollision mellem to lithosfæreplader, såkaldte konvergenszoner. Derved kan sedimentlag, der oprindelig er dannet i havet og senere tektonisk foldet, hæves som foldebjerge.

Hvor er de højeste foldebjerge dannet?

 • Derved kan sedimentlag, der oprindelig er dannet i havet og senere tektonisk foldet, hæves som foldebjerge. Udviklingen af foldebjerge tager flere mio. år. De højeste foldebjerge er dannet, hvor to kontinenter kolliderer, fx i Alperne og Himalaya.

Hvor er bjergkæden Alpene?

 • Alperne er en bjergkæde, der går igennem Frankrig, Italien, Schweiz, Tyskland, Slovenien, og Østrig.. Alperne ligger mellem 43° og 48° Nord og mellem 5° og 16° Øst. Bjergkæden begrænser den norditalienske lavslette imod vest og nord, strækker sig gennem det sydøstlige Frankrig, de nordligste dele af Italien, det sydlige og østlige Schweiz, det sydligste Bayern/Tyskland, det ...