:

Hvordan føles det at have væske i bughulen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan føles det at have væske i bughulen?
 2. Hvad er ascites væske?
 3. Hvad er celletælling?
 4. Hvorfor får man ascites?
 5. Hvad er Ascitesdrænage?
 6. Hvordan dannes Ascitesvæske?
 7. Hvor længe kan man leve med leversvigt?
 8. Hvad bruges bughulen til?
 9. Hvad er Ascites?
 10. Hvordan behandles spændt Ascites?
 11. Hvad er Ascites i bughulen?

Hvordan føles det at have væske i bughulen?

Symptomer på væske i bughulen eller ved lungerne De symptomer, man som patient kan blive opmærksom på, er ofte: spænding i og omkring maven, udspilet mave. man tager på i vægt, selvom man egentlig ser ud til at tabe vægt. madlede, der kan komme snigende.

Hvad er ascites væske?

Væske i bughulen kaldes på fagsprog for "ascites". Det er en relativt sjælden tilstand, med mindre at man i forvejen har eksempelvis dårligt fungerende lever. Det kan være vanskeligt for lægen at stille diagnosen, og væske i bughulen kan forveksles med andre årsager til en stor udspilet mave (se nedenfor).

Hvad er celletælling?

Ved en celletælling kigges på følgende typer af celler: Røde blodlegemer:Røde blodlegmer er de celler, som bærer ilt fra lungerne og rundt i kroppen. Det er væsentligt, at disse celler forekommer i normal mængde og størrelse, og med et normalt indhold af det iltbærende protein hæmoglobin.

Hvorfor får man ascites?

Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden. Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft. Det kan skyldes, at nogle kræftceller kan sprede sig som små metastaser til bughinden (peritoneal karcinose) eller ved spredning til leveren.

Hvad er Ascitesdrænage?

Udtømning af overskydende væske fra bughulen (ascites) via en steril nål/kateter. Punkturen laves enten diagnostisk med henblik på udredning af årsagen til ascitesvæsken, eller terapeutisk for at aflaste gener forårsaget af ascitesvæsken, specielt påvirket respiration eller abdominale gener.

Hvordan dannes Ascitesvæske?

Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden. Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft. Det kan skyldes, at nogle kræftceller kan sprede sig som små metastaser til bughinden (peritoneal karcinose) eller ved spredning til leveren.

Hvor længe kan man leve med leversvigt?

Skrumpelever er forbundet med betydelig dårlig livskvalitet og øget dødelighed. I de helt lette tilfælde vil der kun være beskeden påvirkning af livskvaliteten og næsten normal levetid. I de sværeste tilfælde er livskvaliteten dårlig og levetiden nedsat til et eller to år.

Hvad bruges bughulen til?

Bughulen indeholder et stort antal af kroppens organer, herunder alle fordøjelsesorganer (mavesæk, tynd- og tyktarm, lever, bugspytkirtel og galdeblære) samt nyrer, binyrer og milt. Derudover passerer mange vigtige blodkar i gennem bughulen, for eksempel hovedpulsåren (aorta) og den store kropsvene (vena cava).

Hvad er Ascites?

 • Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden. Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft. Det kan skyldes, at nogle kræftceller kan sprede sig som små metastaser til bughinden (peritoneal karcinose) eller ved spredning til leveren.

Hvordan behandles spændt Ascites?

 • Spændt ascites behandles med paracentese (komplet ascitestømning under samtidig osmoterapi med albumin ). Ved ascites protein < 15 g/l påvist ved primær ascitespunktur/tapning behandles profylaktisk med ciprofloxacin 500 mg dgl., så længe der er ascites.

Hvad er Ascites i bughulen?

 • Ascites (øget væske i bughulen) Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden. Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft.