:

Er Island større end Danmark?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er Island større end Danmark?
 2. Hvad hedder en storby i Island?
 3. Hvem navngav Island?
 4. Hvem tilhører Island?
 5. Hvorfor løsrev Island sig fra Danmark?
 6. Hvorfor er Island ikke dansk?
 7. Hvor mange øer er der i Island?
 8. Hvor langt er der rundt på Island?
 9. Hvad hedder Folketinget i Island?
 10. Hvornår fandt man Island?
 11. Kan islændinge tale dansk?
 12. I hvilket år løsrev Island sig fra Danmark?
 13. Hvornår hørte Island til Danmark?
 14. Hvad er Island berømt for?
 15. Hvorfor vokser Island 2 cm i året?

Er Island større end Danmark?

Island er to og en halv gange større end Danmark, men kun lidt over én procent af landet kan opdyrkes. Det meste af landskabet består af store lavaområder og mange gletsjere.

Hvad hedder en storby i Island?

Landets hovedstad er Reykjavik, og de største provinsbyer er Akureyri, Hafnarfjördur og Keflavik.

Hvem navngav Island?

Dette mærkelige land, isens og ildens land, der er anderledes end næsten alle andre lande. Det fortælles, at der var en norsk viking, der gav Island navn. Han hed Floki, og han levede for ca. 1100 år siden.

Hvem tilhører Island?

I 1843 blev Altinget genoprettet som rådgivende nationalforsamling, og i 1874 fik landet en forfatningslov, der gav Altinget egen lovgivningsmagt. Hjemmestyre blev indført i 1904, og i 1918 blev Island en selvstændig og suveræn stat i personalunion med Danmark.

Hvorfor løsrev Island sig fra Danmark?

17. juni hvert år, efter at Island løsrev sig fra personalunionen med Kongeriget Danmark i 1944. I 1944 var Danmark besat af Nazi-Tyskland, mens De Allierede havde udsendt tropper til Island.

Hvorfor er Island ikke dansk?

Island ønskede ikke at være en del af den danske nationalstat, og fik i 1874 begrænset hjemmestyre (delvist selvstyre, red.), selvom de stadig var en uadskillelig del af det danske rige. Mere end 40 år senere i 1915 blev et islandsk flag tilladt.

Hvor mange øer er der i Island?

Der findes 30 mindre øer i Island, heriblandt den tyndtbefolkede Grimsey samt øgruppen Vestmannaeyjar. Af landets areal er 14,3 % søer og gletsjere, mens kun lidt over 25 % er stabilt bevokset.

Hvor langt er der rundt på Island?

Island er meget større end man tror. Øen er knap to og halv gang større end Danmark. Rundvejen er ca. 1500 km, så en kør-selv-tur hele vejen rundt kommer nemt op på 2500 km.

Hvad hedder Folketinget i Island?

Altinget har 63 medlemmer valgt ved forholdstalsvalg for en periode af fire år i seks valgkredse ved hjælp af et system, der underepræsenterer hovedstadsområdet, hvor over 70% af den islandske befolkning bor.

Hvornår fandt man Island?

Island blev først koloniseret i omkring 930 e.Kr. af norske vikinger, som sejlede dertil og fandt ubeboet isoleret land. Landet blev med stor sandsynlighed opdaget endnu tidligere af søfarende keltiske munke, men nordmændene krævede retten til landet og bosatte sig.

Kan islændinge tale dansk?

Fra 1999 blev det i stedet engelsk der kom ind som første fremmedsprog. Men alle islandske børn skal dog stadig lære dansk, norsk eller svensk som andet fremmedsprog. Langt de fleste indbyggere i Island har islandsk som modersmål, og 98 % er islandske statsborgere. Omkring 10% har en anden baggrund end islandsk.

I hvilket år løsrev Island sig fra Danmark?

Islands Nationaldag (islandsk: Þjóðhátíðardagurinn) fejres d. 17. juni hvert år, efter at Island løsrev sig fra personalunionen med Kongeriget Danmark i 1944. I 1944 var Danmark besat af Nazi-Tyskland, mens De Allierede havde udsendt tropper til Island.

Hvornår hørte Island til Danmark?

Island

Island Ísland
Den islandske fristat
Union med Norge
Del af det danske kongerige
Islands grundlov5. januar 1874

Hvad er Island berømt for?

Island er berømt for sin natur med vulkaner, gletsjere og gejsere og for en særlig hesterace, den islandske hest. Island er også berømt for sine næsten 1000 år gamle beretninger, sagaerne. Islændingene går meget op i at bevare det islandske sprog, som er tæt på det sprog, man talte i hele Norden for 1000 år siden.

Hvorfor vokser Island 2 cm i året?

Island er placeret i et geologisk aktivt område, også kaldet et hot spot, på Atlanterhavsryggen, hvilket bevirker at der er meget vulkansk og geotermisk aktivitet. Kontinentalpladerne her flytter sig væk fra hinanden, med op til 2 - 3 cm om året, og brækker Island midt over langs en linje fra sydvest til nordøst.