:

Hvad er nefropati?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er nefropati?
 2. Hvilke affaldsstoffer er der i urinen?
 3. Hvad er en normal vandladning?
 4. Hvad er en normal mængde af urin pr døgn?
 5. Hvad er albuminuri?
 6. Hvad er hypertensiv nefropati?
 7. Hvad er udskillelse?
 8. Hvilke hormoner danner nyrerne?
 9. Hvor meget må der stå i blæren?
 10. Hvor stor er en normal vandladning?
 11. Hvad er Præurin?
 12. Hvad er urin?
 13. Hvad er farven på din urin?
 14. Hvad er urin i blæren?
 15. Hvorfor urin lugter?

Hvad er nefropati?

Diabetisk nyresygdom kaldes på fagsprog diabetisk nefropati. Ved diabetisk nyresygdom er der høj udskillelse af proteinet albumin (æggehvidestof) i urinen. De fleste personer med diabetes, som får skade på nyrerne, har samtidig skade på øjet (retinopati), og ofte for højt blodtryk.

Hvilke affaldsstoffer er der i urinen?

Urin indeholder mange forskellige typer affaldsstoffer. Hvis der er blod, sukker eller ketonstoffer (affaldsstof, der produceres, når kroppen nedbryder fedt) i urinen kan det være tegn på, at du er syg. Sukker eller ketonstoffer i urinen kan være tegn på Diabetes 1 eller Diabetes 2.

Hvad er en normal vandladning?

En normal vandladning er på 200-400 ml. Om morgenen kan blæren dog godt indeholde en større portion. Det er normalt at lade vandet hver 3-4 time - hvilket svarer til 5-6 gange i løbet af dagen. Med alderen er det ikke usædvanligt, at have have vandladning 1-2 gange om natten.

Hvad er en normal mængde af urin pr døgn?

Nyrerne filtrerer ca. 180 l væske ud af blodet på et døgn, og langt størstedelen re-absorberes altså igen til blodet og udskilles ikke. De fleste mennesker tisser ca. ½-2 l i døgnet, naturligvis afhængigt af, hvor meget man drikker.

Hvad er albuminuri?

Hvad er albumin? Albumin er et æggehvidestof. Koncentrationen af albumin i urinen er en markør for ernæringstilstanden. Er der vedvarende albumin i urinen over en vis mængde, kan det være tegn på forskellige former for sygdomme.

Hvad er hypertensiv nefropati?

Nefropati er en nyresygdom, der kan opstå ved dårligt reguleret diabetes. Det kan give hævelser og forhøjet blodtryk.

Hvad er udskillelse?

Når næringsstoffer og energi fra kost og stofskifte bruges, bliver der dannet en masse affaldsstoffer i kroppens celler, især i leveren. Disse affaldsstoffer skal fjernes, ellers vil de forgifte kroppen. Nogle af affaldsstofferne bliver udskilt fra leveren sammen med galden og kommer ud med afføringen.

Hvilke hormoner danner nyrerne?

Nyrerne danner disse tre hormoner: Erythropoetin (EPO), som stimulerer knoglemarven til dannelse af flere røde blodceller - et hormon, som mange kender fra blandt andet fra cykelsportens doping-sager. Renin, der er med til at regulere vores blodtryk. D-vitamin, aktivt: Et hormon, som måske kan overraske en lidt.

Hvor meget må der stå i blæren?

Urin bliver dannet i nyrerne og bliver derefter ført gennem urinlederne ned i blæren, der ligger fortil i bækkenet. Blæren er et muskuløst organ, der kan rumme 300-500 ml urin. Normalt får man vandladningstrang, når der er 125-250 ml urin i blæren. Men kan man ikke tømme blæren, f.

Hvor stor er en normal vandladning?

En normal vandladning er på mellem 200-300 ml. Døgnurin -mængden er på ca. 1.5 l.

Hvad er Præurin?

I glomerulus er blodtrykket relativt højt, og væske presses fra blodet over i Bowmans kapsel. Denne væske kaldes præurin eller glomerulusfiltrat, og den indeholder alle de stoffer, som er opløst i blodplasma og er små nok til at trænge igennem spalterne mellem endothelcellerne i Bowmans kapsel, dvs.

Hvad er urin?

 • Hvad er urin? Urin er det samme som tis. Det er en klar gullig væske, der produceres i nyrerne og forlader kroppen gennem urinrøret. Urin består primært af vand og vandopløselige affaldsstoffer. Urin i blæren hos raske er sterilt, dvs. bakteriefrit.

Hvad er farven på din urin?

 • Generelt varierer din urinfarve mellem gul og transparent afhængigt af din hydrering. Det kan dog også angive forskellige mangler. Farven på din urin kan være meget nyttig. Hvis du vil analysere dit helbred, er det faktisk et af de bedste tegn. I denne artikel vil vi komme lidt ind på hvad farven på din urin siger om din sundhed.

Hvad er urin i blæren?

 • Det er en klar gullig væske, der produceres i nyrerne og forlader kroppen gennem urinrøret. Urin består primært af vand og vandopløselige affaldsstoffer. Urin i blæren hos raske er sterilt, dvs. bakteriefrit.

Hvorfor urin lugter?

 • Noget medicin, kosttilskud og vitaminer får din urin til at lugte. Den sidste grund til at din urin lugter er relateret til aromaerne, der bruges i medicin, kosttilskud og vitaminer. Det kan være, at disse hjælper dig. Men de kan også påvirke lugten og farven på din urin.