:

Hvor er der gletsjere i verden?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor er der gletsjere i verden?
 2. Hvad indeholder en gletsjer?
 3. Hvor mange gletsjere er der i Norge?
 4. Hvor mange gletsjere er der på Island?
 5. Hvad er en iskappe og en gletsjer?
 6. Hvad er tidevands gletsjer?
 7. Hvad er en Gletsjerport?
 8. Er der gletsjere i Norge?
 9. Hvor mange gletsjere er der i Schweiz?
 10. Hvad hedder de højeste fjelde på Island?
 11. Er der isbjerge på Island?
 12. Hvor er der iskapper?
 13. Hvad er en Gletsje og hvordan dannes den?
 14. Hvordan opstår en gletsjer?
 15. Hvad betyder ordet gletsjer?

Hvor er der gletsjere i verden?

I dag findes kun to isskjolde på Jorden, nemlig Indlandsisen på Grønland samt isskjoldet på Antarktis. Nogle steder, fortrinsvis langs kysten på Antarktis, findes flydende gletsjere.

Hvad indeholder en gletsjer?

Gletsjere består af lag af sne, der over tid er blevet trykket til is. Ismasserne gør, at mange gletsjere bevæger sig som meget langsomme elve. Gletsjere udgør cirka 10 procent af hele Jordens faste overflade, og anses for at være fra seneste istid. Ismasserne kan blive adskillige hundrede år gamle.

Hvor mange gletsjere er der i Norge?

Over 2.500 gletsjere at udforske Ved sidste optælliling var der hele 2.534 gletsjere i Norge med et samlet areal på cirke 2.7800 km2 - noget som tilnærmet svarer til Fyn i størrelse. Gletsjerne ligger ligelidt fordelt mellem Sydnorge og Nordnorge, hvor den største er Jostedalsbreen placeret tæt på fjordene.

Hvor mange gletsjere er der på Island?

De største gletsjere på Island

GletsjerAreal
1Vatnajökull8100 km2
2Langjökull953 km2
3Hofsjökull925 km2
4Mýrdalsjökull596 km2

Hvad er en iskappe og en gletsjer?

Iskappe, ice cap, gletsjer, der som en hvælvet kappe dækker et landskab således, at kun få fjeldtoppe rager op over isen. Det underliggende landskabs hovedtræk kan dog stadig erkendes i iskappens overflade. Isbevægelsesretningen i mange iskapper radierer ud fra centrum.

Hvad er tidevands gletsjer?

Der findes tre gletsjer-typer: Alpin-gletsjere finder man i bjerge, tidevands-gletsjere når ud til havet, hvor de kælver isbjerge, og kontinental-gletsjere (også kaldet kontinentale iskapper) dækker store områder i et mere fladt landskab.

Hvad er en Gletsjerport?

Gletsjerporten er gletsjerens åbning fortil, hvorfra der strømmer store mængder smeltevand. Som man kan se, ligger der ved udmundingen en gevaldig mængde små sten. De er blevet skyllet ud via det lange hulrum inde under gletsjeren og vil fremover indgå i nye landskabsformer.

Er der gletsjere i Norge?

Totalt har Norge omkring 2.500 isbræer. Omkring halvdelen af disse ligger i Nord-Norge, men 56 % af det totale isbræareal ligger syd for Trøndelag. 0,7 % af Norge er dækket af gletsjere.

Hvor mange gletsjere er der i Schweiz?

Den firn er faktisk Aletsch-gletsjerens lige fortsættelse (opad), men alligevel er det den korteste af de tre bi-gletsjere.

Hvad hedder de højeste fjelde på Island?

Hvannadalshnúkur er det højeste punkt, og ligger i 2.119 m højde. Over 11% af landet er dækket af gletsjere, bl. a. af Europass største gletsjer Vatnajökull.

Er der isbjerge på Island?

I Sydøstisland finder du en gletsjerlagune fyldt med isbjerge. Denne islagune er blevet en af Islands mest populære attraktioner på grund af dens fantastiske skønhed. Lagunen kaldes Jökulsárlón, hvilket betyder "gletsjer-flod-lagune".

Hvor er der iskapper?

Antarktis' iskappe eller den antarktiske indlandsis er en af jordens to iskapper. Den dækker et areal på næsten 14 millioner km2 eller 98% af det antarktiske kontinent med en tykkelse på op til 4775 m.

Hvad er en Gletsje og hvordan dannes den?

Hvordan opstår en gletsjer? En gletsjer dannes hvor der falder en masse sne på samme sted. Efterhånden som der falder flere lag sne oven på den gamle, bliver lagene til sidst så tunge, at sneen i bunden presses sammen. De nederste lag begynder at flyde, fordi trykket fra de øverste lag vrider, presser og smelter dem.

Hvordan opstår en gletsjer?

Hvordan opstår en gletsjer? En gletsjer dannes hvor der falder en masse sne på samme sted. Efterhånden som der falder flere lag sne oven på den gamle, bliver lagene til sidst så tunge, at sneen i bunden presses sammen. De nederste lag begynder at flyde, fordi trykket fra de øverste lag vrider, presser og smelter dem.

Hvad betyder ordet gletsjer?

En gletsjer (af fransk oprindelse via tysk, tidligere stavet gletscher) eller en isbræ (islandsk: (skrið)jökull hvoraf også dansk jøkel, fransk og engelsk glacier, svensk glaciär, norsk: bre, isbre, jøkul eller jøkel) er en større ismasse i bevægelse.