:

Hvad er Perineural vækst?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er Perineural vækst?
 2. Hvad må PSA tallet være?
 3. Hvis prostatakræft har spredt sig?
 4. Hvad er tegn på prostatakræft?
 5. Hvad er det adenokarcinom?
 6. Hvad er pi RADS 4?
 7. Hvad er et højt PSA-tal?
 8. Hvad kan give forhøjet PSA-tal?
 9. Hvor lang tid kan man leve med prostatakræft?
 10. Hvorfor dør man af prostatakræft?
 11. Hvordan starter prostata kræft?
 12. Hvordan finder man ud af om man har prostatakræft?
 13. Er lungekræft uhelbredelig?
 14. Hvad er Karcinose?
 15. Hvad betyder kastrationsresistent?

Hvad er Perineural vækst?

Den prognostiske betydning af perineural vækst er usikker, men studier indikerer, at der ved lokaliseret sygdom er en sammenhæng mellem perineural vækst i nålebiopsier og ekstraprostatisk vækst i efterfølgende prostatektomi, hvorfor forekomst af perineural vækst i nålebiopsier bør rapporteres(3, 4, 19).

Hvad må PSA tallet være?

Det er svært at give et klart bud på en normal grænseværdi for PSA i blodet. Grænseværdien anses for aldersafhængig, men de fleste læger går dog ud fra en grænseværdi på 4,0 ng/ml. Indholdet af PSA i blodet stiger med alderen og med størrelsen på prostata.

Hvis prostatakræft har spredt sig?

Prostatakræft kan sprede sig uden for prostata til lymfeknuder eller til andre organer, især knoglerne. Der er flere muligheder for behandling ved spredning, bl. a. hormonbehandling, kemoterapi og i nogle tilfælde strålebehandling med et radioaktivt stof.

Hvad er tegn på prostatakræft?

Prostatakræft giver ofte ingen symptomer i de tidlige stadier, men man bør blive undersøgt af en læge, hvis en eller flere af følgende symptomer dukker op:

 • Svag urinstråle.
 • Hyppige vandladninger, specielt om natten.
 • Problemer med at komme af med vandet.
 • Svie eller smerte i forbindelse med vandladning.
 • Blod i urinen.

Hvad er det adenokarcinom?

Adenokarcinomer er, i modsætning til adenomer, ondartede (maligne) svulster/tumorer udgående fra kirtelvæv. Afhængigt af kræftcellernes differentieringsgrad, vil de i større eller mindre grad have mistet deres evne til at producere de oprindelige kirtelprodukter.

Hvad er pi RADS 4?

mpMR-læsioner (dvs. PI-RADS4). Hvis den kliniske mistanke om prostatacancer opretholdes til trods for benigne målrettede biopsier, kan man udrede/følge patienten som i henhold til anbefaling 5.

Hvad er et højt PSA-tal?

under 4,0 ng/ml, så er kræften begrænset til selve prostatas kapsel hos 70-80 pct. over 10 ng/ml, så er kræften vokset gennem prostatakapslen hos mere end 50 pct. over 50 ng/ml, så vil sygdommen hos næsten alle have spredt sig til lymfeknuderne, og hos omkring 80 procent have spredt sig til knoglerne.

Hvad kan give forhøjet PSA-tal?

Hvis der opstår sygdom i prostata, vil PSA-værdien typisk stige. Kræft i prostata er ikke den eneste årsag til et højt PSA-tal. For eksempel vil betændelse i prostata eller i urinblæren ofte give en betydelig forhøjet PSA-værdi.

Hvor lang tid kan man leve med prostatakræft?

Man kan leve mange år med prostatakræft, hvis den ikke har spredt sig til knoglerne. I tilfælde af at sygdommen har spredt sig til knoglerne, er middellevetiden, de senere år øget fra 2½ til næsten 5 år - nogle lever dog med metastaserende sygdom i over 10 år.

Hvorfor dør man af prostatakræft?

Set i det perspektiv dør man med og ikke af prostatakræft. Men de som rammes af meget aggressiv prostatakræft med spredning til f. eks. knoglerne vil mest sandsynligt dø af sygdommen - og hvert år dør omkring 1.200 mænd heraf.

Hvordan starter prostata kræft?

Prostatakræft giver som regel ingen symptomer i starten, da kræftforandringerne oftest opstår i de ydre dele af blærehalskirtlen, hvor der er god plads. Der er mange mænd, som lever med en lille kræftknude i prostata, der aldrig bliver opdaget. Hos de fleste mænd udvikler kræft i prostata sig langsomt.

Hvordan finder man ud af om man har prostatakræft?

PSA-testen er en test, hvor koncentrationen af PSA (prostataspecifikt antigen) i blodet måles. PSA produ- ceres af prostata og holder sædvæsken flydende. Noget af PSA vil sive ud i blodet, afhængigt af din alder og din prostatas sundhedstilstand. Et forhøjet PSA-niveau kan betyde, at du har prostata- kræft.

Er lungekræft uhelbredelig?

Lungekræft er en meget alvorlig sygdom, som desværre fortsat har dårlige prognoser: Kun ca. 10 % er i live 5 år efter at have fået stillet diagnosen.

Hvad er Karcinose?

Karcinose er den anden hyppigste manifestation af recidiv ved kolorektal cancer. Der har hidtil kun været palliative behandlingstilbud til patienter med peritoneal karcinose, herunder palliativ systemisk kemoterapi og behovsorienteret kirurgi.

Hvad betyder kastrationsresistent?

Overskriften på hendes oplæg var Kastrationsresistent prostatakræft (CRPC) – det vil sige prostatakræft hos de patienter, hvor kastrationsbehandlingen ikke længere er tilstrækkelig.