:

Hvorfor blev elpæren opfundet?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvorfor blev elpæren opfundet?
  2. Hvad er en pære lavet af?
  3. Hvad indeholder en glødepære?
  4. Hvorfor en gammeldags glødepære har en meget lav nyttevirkning?
  5. Hvor mange pæresorter er der i Danmark?
  6. Hvor stammer pæren fra?
  7. Hvad er en halogen glødelampe?
  8. Hvornår opfandt man elektrisk strøm?
  9. Hvornår kom der strøm i huse?
  10. Hvad er en Halogen glødelampe?

Hvorfor blev elpæren opfundet?

I september 1878 besluttede Thomas Alva Edison sig for at lave en elektrisk lyskilde, der kunne bruges overalt. Han vidste efter kort tid, at han havde fat i noget stort. Det var en stor nyhed, der blev bragt i nyhederne, at Edison ville skabe billigt lys ved hjælp af elektricitet.

Hvad er en pære lavet af?

Europæisk pære

Energiindtag
Kalk6,46 mg
Klor61 mg
Kobber0,071 mg
Jern0,072 mg

Hvad indeholder en glødepære?

Glødepæren indeni Når man kigger ind i en glødepære, kan man oftest se en lille tråd indeni. Det er glødetråden, som hjælper til at skabe lys i glødepæren. Udover den ser vi glaskolben udenom. Denne er pumpet næsten tom for luft, som i stedet er udskiftet med en gasart, oftest Argon.

Hvorfor en gammeldags glødepære har en meget lav nyttevirkning?

Traditionelle glødepærer omdanner en større andel af den elektriske energi til lys. Virkningsgraden er af størrelsesorden 2,5 %. For halogenpærer er virkningsgraden af størrelsesorden 5 %. Den højere nyttevirkning skyldes at glødetråden er varmere end i en traditionel glødepære.

Hvor mange pæresorter er der i Danmark?

Der findes over 1000 pæresorter. I Danmark har vi ca. 135 pæresorter. Mange af dem er lokalsorter, og kun få bruges i dag.

Hvor stammer pæren fra?

Frugten er rund-pæreformet og indeholder stenceller i frugtkødet. Slægten er udbredt fra Syd- og Sydøsteuropa over Lilleasien, Kaukasus og Alborz til Himalaya, Kina og Østasien. Her nævnes kun de arter, som dyrkes i danmark.

Hvad er en halogen glødelampe?

Halogenlampe, halogenglødelampe, speciel type glødelampe med en gasfyldning, som er tilsat et halogen, oftest brom eller jod. I lampen foregår en kredsproces mellem det wolfram, der fordamper fra glødetråden, og halogenmolekylerne.

Hvornår opfandt man elektrisk strøm?

Elektricitet har været kendt siden oldtiden, men først omkring år 1800 begyndte videnskabsmænd at finde ud af, hvad den kunne bruges til. Siden oldtiden har mennesket været bekendt med elektricitet, men først i 1800-tallet gik det stærkt, da fysikeren H.C. Ørsted i 1820 opdagede elektro-magnetismen.

Hvornår kom der strøm i huse?

Det første danske elektricitetsværk i Danmark var Kjøge Elektriske Lysstation fra 1891. I 1907 fik Danmark sin første lov på el-området; Stærkstrømsloven.

Hvad er en Halogen glødelampe?

Halogenlampe, halogenglødelampe, speciel type glødelampe med en gasfyldning, som er tilsat et halogen, oftest brom eller jod. I lampen foregår en kredsproces mellem det wolfram, der fordamper fra glødetråden, og halogenmolekylerne.