:

Hvornår kom æble til Danmark?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår kom æble til Danmark?
 2. Hvor mange forskellige æbler er der i verden?
 3. Hvordan kommer æbler til Danmark?
 4. Hvem opfandt æblekagen?
 5. Hvor dyrkes æbler?
 6. Hvad hedder de forskellige æbler?
 7. Hvordan kommer der æbler på et æbletræ?
 8. Hvorfor hedder det en Napoleonskage?
 9. Hvem har opfundet kage?
 10. Kan man nøjes med et æbletræ i haven?

Hvornår kom æble til Danmark?

De ældste danske æblesorter stammer fra omkring år 1800. Det er også i denne periode at John Livingstone medbragte æblekerner fra sød-æbler til Kina. I 1600-tallet medbragte de første kolonister stiklinger, frø og endda bistader fra England til Amerika, hvor de anlagde frugtplantager og startede frugtavl.

Hvor mange forskellige æbler er der i verden?

Der findes 750 forskellige æblesorter, heraf 350 danske sorter, i den Nordiske Genbank i Pometet i Høje Tåstrup, hvor man bevarer alle gamle nordiske sorter (et pomet er en samling af frugttræer og -buske). På verdensplan findes der endnu flere forskellige æblesorter.

Hvordan kommer æbler til Danmark?

Man har fundet æblekerner og forkullede æbler i grave fra både sten- og bronzealderen, men det kan havde været sødæbler, som er blevet introduceret i Europa længe før man tidligere har vidst. Agerbruget kom til Danmark via indvandring syd fra.

Hvem opfandt æblekagen?

Æblekagen bliver opfundet Omkring midten af 1800-tallet blev komfuret med bageovn almindeligt i borgerskabets køkken. I denne periode og frem blev æbler brugt som garniture til and, gås og steg tilberedt i ovn. Det var også omkring den tid hvor æblekagen med flødeskum og rasp blev opfundet.

Hvor dyrkes æbler?

Æble, Malus, slægt af løvfældende træer og buske i underfamilien Amygdaloideae i rosenfamilien. Slægtens ca. 25 arter er udbredt i hele det nordlige tempererede område, flest i Asien.

Hvad hedder de forskellige æbler?

Æbleguide

 • Belle de Boskoop æble. Belle de Boskoop er et af vore bedste madæbler – let syrlige og aromatiske. ...
 • Cox Orange æble. Cox Orange er et dejligt spiseæble, men egner sig også fortrinligt til bagværk, desserter, salater og madlavning. ...
 • Discovery æble. ...
 • Elstar æble. ...
 • Fillippa æble. ...
 • Gloster æble. ...
 • Graasten æble. ...
 • Guldborg æble.

Hvordan kommer der æbler på et æbletræ?

Æbletræer vokser ikke på deres egen rod, men er ligesom fx roser podet på en anden rod, grundstammen. Grundstammen kan være kraftigt, middelkraftigt eller svagt voksende, hvilket dermed afgør træets størrelse. De mest almindelige grundstammer til æbler er følgende: Frøstamme (vildstamme).

Hvorfor hedder det en Napoleonskage?

Kagen menes at være fra midten af 1800-tallet og at have navn fra fransk Napolitain (fra Napoli). Det er uvist, om kagen stammer fra Napoli i Syditalien. En anden teori er, at den skabtes af Napoleons berømte franske kok Marie-Antoine Carême ().

Hvem har opfundet kage?

Historie. Kage var oprindelig blot fint brød, og indtil slutningen af 1800-tallet var det synonymt med brødtyper af hvede. Oprindelig var det i Danmark konditorer (kagebagere) og ikke bagere, der havde lov til at fremstille konfekt og bage kager.

Kan man nøjes med et æbletræ i haven?

Det giver dig en lang periode med friske æbler. Samtidig er sådan et æbletræ med flere sorter selvbestøvende, så du kan nøjes med kun at plante ét træ. Derfor er det en god idé at plante et familieæbletræ i mindre haver.