:

Hvordan kan du være med til forebygge urinvejsinfektion?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan kan du være med til forebygge urinvejsinfektion?
 2. Hvad sker der ved ubehandlet blærebetændelse?
 3. Hvordan forebygges UVI hos en Kateterbruger?
 4. Hvorfor får man gentagne blærebetændelser?
 5. Hvad er recidiverende urinvejsinfektioner?
 6. Kan blærebetændelse være farligt?
 7. Hvornår skal kateter skiftes ved urinvejsinfektion?
 8. Hvorfor gentagne blærebetændelser?
 9. Hvad gør man ved gentagne blærebetændelse?
 10. Hvad gør man ved tilbagevendende blærebetændelse?
 11. Hvad er infektioner i urinvejene?
 12. Kan vacciner forebygge urinvejsinfektioner?
 13. Kan urinvejsinfektioner indebære tegn?

Hvordan kan du være med til forebygge urinvejsinfektion?

Undgå urinvejsinfektioner: Det kan du selv gøre

 1. Få rigeligt med væske. ...
 2. Husk at gå på toilettet. ...
 3. Tøm blæren ordentligt. ...
 4. Tør dig i den rigtige retning. ...
 5. Tag et dagligt brusebad, men drop intimsæben. ...
 6. Tøm blæren før eller efter sex. ...
 7. Skift sexstilling. ...
 8. Lokal hormonbehandling.

Hvad sker der ved ubehandlet blærebetændelse?

– En ubehandlet urinvejsinfektion kan udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, som kan give feber og stærke smerter og kræve indlæggelse. I visse tilfælde kan infektionen gå over i blodbanen og give blodforgiftning med risiko for død, siger speciallægen.

Hvordan forebygges UVI hos en Kateterbruger?

Hvad kan jeg selv gøre?

 1. Drik rigeligt, så urinen er lys og klar.
 2. God hygiejne i forbindelse med pleje af kateteret.
 3. Regelmæssigt skift af kateteret.
 4. Anvend engangskateter fremfor permanent kateter, hvor det er muligt.
13. jun. 2022

Hvorfor får man gentagne blærebetændelser?

Når nogle kvinder bliver ramt igen og igen, kan det skyldes, at de for eksempel har et særligt kort urinrør, ydre påvirkninger af urinrøret eller nedsunken livmoder. Har man sukkersyge, er man også i øget risiko for at få blærebetændelse.

Hvad er recidiverende urinvejsinfektioner?

Ved recidiverende infektion med samme bakteriologi og resistensmønster vælges antibiotika efter det forventede resistensmønster. Forinden tager patienten urin fra til dyrkning og resistensbestemmelse.

Kan blærebetændelse være farligt?

Blærebetændelse er ikke i sig selv farligt. Hvis den udvikler sig til nyrebækkenbetændelse, kan man risikere at skulle indlægges og behandles på hospital.

Hvornår skal kateter skiftes ved urinvejsinfektion?

Det kan derfor være nødvendigt at skifte kateter i tilfælde af infektion med indikation for antibakteriel behandling. Principielt bør kateteret skiftes, så snart den antibakterielle behandling er virksom. I forbindelse med kateterindføringen kan bakterier fra urinrørsåbningen føres med kateteret op i blæren.

Hvorfor gentagne blærebetændelser?

Når nogle kvinder bliver ramt igen og igen, kan det skyldes, at de for eksempel har et særligt kort urinrør, ydre påvirkninger af urinrøret eller nedsunken livmoder. Har man sukkersyge, er man også i øget risiko for at få blærebetændelse.

Hvad gør man ved gentagne blærebetændelse?

Drik rigeligt, når du har en urinvejsinfektion Når man har symptomer på urinvejsinfektion, er det bedste råd at drikke ca. 1 L. væske mere end normalt, for på den måde at "skylle" bakterierne ud af urinvejene. Fortsætter symptomerne de næste døgn, eller får du feber, skal du kontakte din egen læge.

Hvad gør man ved tilbagevendende blærebetændelse?

Blærebetændelsen skyldes næsten altid bakterier og skal derfor behandles med antibiotika. Når din egen læge har sat dig i behandling med antibiotika, vil generne svinde efter 1-2 dage. Du bør drikke rigelig væske, gerne tranebærsaft, så sine urinveje bliver skyllet godt igennem.

Hvad er infektioner i urinvejene?

 • Årsag. Urinvejsinfektioner, som omfatter infektioner i urinblæren (blærebetændelse, cystitis) og nyrebækken (pyelonephritis), er som regel forårsaget af bakterier. Urinvejsinfektioner inddeles traditionelt i en: kompliceret form: børn og mænd og hos patienter med lidelser i urinvejene eller nedsat immunforsvar.

Kan vacciner forebygge urinvejsinfektioner?

 • Forebyggelse. Der findes ikke vacciner mod urinvejsinfektioner. Hos patienter med dårlig urinafløb kan hyppigheden af urinvejsinfektioner reduceres, hvis årsagen til det dårlige urinløb findes og afhjælpes. Tilbageholdenhed med anvendelse af fremmedlegemer, især blivende fremmedlegemer, fx katetre, kan også reducere risikoen.

Kan urinvejsinfektioner indebære tegn?

 • Urinvejsinfektioner indebærer ikke altid tegn eller symptomer, men når de gør, kan symptomerne være: 1 En stærk, vedvarende trang til vandladning 2 En brændende fornemmelse ved vandladning 3 At urinere adskillige små portioner ad gangen 4 Urin, der fremstår uklart eller sløret 5 Urin der fremstår rødt, lyserødt eller brunt (cola-farvet) – et tegn på blod i urinen 6 Urin, der har en kraftig lugt