:

Hvordan bliver man selvstændig kunstner?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan bliver man selvstændig kunstner?
  2. Kan man leve af at være kunstner?
  3. Er der skat på kunst?
  4. Er der moms på kunst?
  5. Er kunst skattefrit?
  6. Hvordan beskattes kunst?
  7. Hvad er momsfri ydelser?
  8. Hvor meget tjener en kunstner på Spotify?

Hvordan bliver man selvstændig kunstner?

Hvad er første skridt til at kunne drive en kunstnerisk virksomhed?

  1. Første skridt er at beslutte dig for at gøre det, og samtidig gøre sig dig klart, at du ikke kan drive kunstnerisk virksomhed udelukkende fra atelieret.
  2. Det kræver meget arbejde at være selvstændig, uanset om du er kunstner, konsulent eller bogholder.

Kan man leve af at være kunstner?

Mange vil man ende som en mere lykkelig kunstner, hvis man erkender at man ikke kan – og skal leve af kunsten alene, finder et job – måske bare på deltid, og så laver kunst ved siden af. Så kan man tillade sig kun at lave den kunst man vil. Det man brænder for. Og stadig kunne betale huslejen med sit faste job.

Er der skat på kunst?

En kunstner (eller dennes arvinger), der for første gang sælger sine egne kunstgenstande, skal ikke momsregistreres og betale moms, når salget hverken i det løbende eller i det foregående kalenderår overstiger 300.000 kr.

Er der moms på kunst?

Reglerne for kunstnermoms Sælger man sine egne værker, skal man nemlig kun beregne 5% som moms, som kaldes for kunstnermoms. Endvidere behøver man først at være momsregistreret, når man har omsat for 300.000 kr på et år. Dog vælger mange kunstnere at lade sig momsregistrere forinden grundet den lave kunstnermoms.

Er kunst skattefrit?

Normalt kan virksomheder hverken fradrage eller afskrive på udgifter til køb af kunst, fordi den slags i modsætning til maskiner og bygninger ikke antages at falde i værdi som følge af brugen. Til gengæld er gevinster ved salg af kunst normalt skattefrie, hvis værket ikke er købt med videresalg for øje.

Hvordan beskattes kunst?

Indtægten beskattes ved retserhvervelse, og da der er tale om indtægter, Spørger erhverver som kunstner, vil indtægterne være hobbyindkomst. De udgifter, som Spørger afholder i sin kunstneriske virksomhed i samme indkomstår, kan fradrages i denne indkomst efter praksis for hobbyvirksomhed.

Hvad er momsfri ydelser?

Momsfritagelse sker inden for områder som sundhedsbehandling, bistand, kunst, ejendomssalg, finans og forsikring. Der er dog specifikke regler inden for alle områderne. Hvilke regler, der gælder for dig og dit område, kan du læse mere om på SKATs oversigt over momsfri ydelser.

Hvor meget tjener en kunstner på Spotify?

Der findes ikke et officielt og endegyldigt svar på, hvor meget Spotify betaler kunstnerne. De fleste kilder peger dog på, at kunstnerne cirka får et beløb, der ligger på omkring 3,2 øre pr. afspilning. Man skal altså have rigtig mange afspilninger for at tjene en anstændig hyre.