:

Hvad kan man bruge nikkel til?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad kan man bruge nikkel til?
 2. Hvor mange naturlige nikkel Nuklider findes der?
 3. Hvilke fødevarer er der nikkel i?
 4. Hvad kan man gøre ved nikkelallergi?
 5. Hvem fandt nikkel?
 6. Hvor meget nikkel er der på jorden?
 7. Hvad må man ikke spise når man har nikkelallergi?
 8. Hvordan fremstiller man nikkel?
 9. Hvor hurtigt forsvinder allergisk reaktion?
 10. Hvordan blev nikkel opdaget?
 11. Hvordan bliver nikkel dannet?
 12. Hvor i verden kommer nikkel fra?
 13. Hvor bliver der produceret mest nikkel?
 14. Hvad er Melallergi?
 15. Hvilke metaller er der nikkel i?

Hvad kan man bruge nikkel til?

Nikkel bruges fx i rustfrit stål og andre metalprodukter, men også til magneter, i mønter og som grønt farvestof i glas. Nikkel findes også naturligt i vores mad. Nikkel er den hyppigste årsag til kontaktallergi i Danmark.

Hvor mange naturlige nikkel Nuklider findes der?

Isotoper af nikkel Naturligt forekommende nikkel består af isotoperne 58Ni (den mest udbredte med 68,077 %), 60Ni, 61Ni, 62Ni og 64Ni. Dertil kender man 18 radioaktive isotoper, hvoraf de mest 'sejlivede' er 59Ni med en halveringstid på 76.000 år, og 63Ni med 100,1 års halveringstid.

Hvilke fødevarer er der nikkel i?

Tørrede bønner, nødder og boghvede er eksempler på planter, der kan indeholde særlig meget nikkel. Fødevarer fra dyr, fx kød, mælk og ost, indeholder som regel kun lidt nikkel.

Hvad kan man gøre ved nikkelallergi?

Behandling af nikkelallergi er først og fremmest, at du undgår hudkontakt med nikkel. Måske har du et job, hvor det er svært helt at undgå nikkel. I det tilfælde kan du skabe en hinde over metallet, så det ikke kommer i direkte kontakt med din hud. Det kan du gøre med plastik, tape eller klar lak.

Hvem fandt nikkel?

Axel Fredrik CronstedtNikkel / Opdager Nikkel blev opdaget og navngivet af den svenske kemiker Axel Fredrik Cronstedt i 1751, men blev allerede benyttet i bronzealderen i Persien (ca. 3500 f.Kr.

Hvor meget nikkel er der på jorden?

Forekomster. Langt det meste nikkel udvindes af mineralet pentlandit i sulfidmalm fra mafiske magmatiske bjergarter, fx i Sudbury, Canada, Norilsk, Sibirien og Voisey's Bay, Labrador. Nikkelindholdet i disse forekomster er ca. 2 % og ofte associeret med lige så meget kobber.

Hvad må man ikke spise når man har nikkelallergi?

– Børn under 15 år bør ikke uden videre gå på diæt, da der kan være risiko for fejlernæring. – Tal altid med din læge, hvis du er i tvivl. Nikkel i fødevarer er ikke årsag til nikkelallergi. Du kan altså ikke forebygge nikkelallergi ved at spise en kost med et lavt indhold af nikkel.

Hvordan fremstiller man nikkel?

Langt det meste nikkel udvindes af mineralet pentlandit i sulfidmalm fra mafiske magmatiske bjergarter, fx i Sudbury, Canada, Norilsk, Sibirien og Voisey's Bay, Labrador. Nikkelindholdet i disse forekomster er ca. 2 % og ofte associeret med lige så meget kobber.

Hvor hurtigt forsvinder allergisk reaktion?

Risiko for sværere reaktioner stiger, hvis du blive ved med at tage medicinen. Symptomerne varer typisk fra 3 dage til flere uger. Allergi overfor noget medicin varer hele livet.

Hvordan blev nikkel opdaget?

I 1751 blev det metalliske grundstof nikkel opdaget af den svenske kemiker og mineralog A. E. Cronstedt. Cronstedt arbejdede med et mineral, som han havde fundet i noget malm fra Los-cobaltminerne i Hälsingland. Mineralet viste sig senere at være kupfernickel, og Cronstedt formodede, at det indeholdt kobber.

Hvordan bliver nikkel dannet?

Langt det meste nikkel udvindes af mineralet pentlandit i sulfidmalm fra mafiske magmatiske bjergarter, fx i Sudbury, Canada, Norilsk, Sibirien og Voisey's Bay, Labrador. Nikkelindholdet i disse forekomster er ca. 2 % og ofte associeret med lige så meget kobber.

Hvor i verden kommer nikkel fra?

Nikkel er et metal (Ni, grundstof nr. 28), som indgår i en lang række metallegeringer, der benyttes både industrielt og i forbrugerprodukter. Nikkel forekommer naturligt og findes i meget små mængder i fødevarer som foreksempel ærter, bønner, nødder, fuldkornsbrød, chokolade og kakao.

Hvor bliver der produceret mest nikkel?

Fremstilling

Sortér20062013
Ny Kaledonien112164
Indonesien145440
Rusland320275
andre lande552709

Hvad er Melallergi?

Som bager kan man også få nældefeber efter man har rørt ved fødevarer (fx mel), som man har allergi overfor [ 7]. Man kan også udvikle astma eller høfeber [4,5,7].

Hvilke metaller er der nikkel i?

Selvom rustfrit stål indeholder betydelige mængder nikkel, tåler de fleste med nikkelallergi hudkontakt med rustfrit stål i fx. urremme. Det skyldes at nikkel er så fast bundet i det rustfrie stål, at der normalt kun frigives minimale mængder fra stålet. Dog kan det være et problem i særlige erhverv.