:

Hvem foretager koloskopi?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvem foretager koloskopi?
  2. Hvad må man ikke spise inden koloskopi?
  3. Hvordan føles koloskopi?
  4. Hvad er en skopi?
  5. Hvad kan man spise dagen før koloskopi?

Hvem foretager koloskopi?

En koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen, der foretages af en læge eller specialuddannet sygeplejerske. Til undersøgelsen anvendes et koloskop, der er en tynd, bøjelig kikkert på tykkelse med en finger, som føres op i endetarmen og videre gennem tyktarmen.

Hvad må man ikke spise inden koloskopi?

vand, saftevand (dog ikke solbær-, blåbær-, rødbede- eller gulerodssaft da tarmvæggen farves), sodavand, juice uden frugtkød, energidrikke, kaffe og te. Undgå mælkeprodukter (også i kaffe og te), da de kan forstyrre billedet af tyktarmens slimhinde. Der gerne indtages klare supper eller bouillon.

Hvordan føles koloskopi?

prøvetagning tager cirka ½-1 time. Undersøgelsen kan føles ubehagelig med luft- og knibesmerter. Man kan også få forbigående luftgener efter undersøgelsen på grund af den luft, der pustes ind i tarmen under undersøgelsen. Luften tømmes fra endetarmen efterfølgende.

Hvad er en skopi?

En skopi kaldes også en kikkertundersøgelse. Der benyttes et fleksibelt skop, som er en bøjelig, lille slange som har et lille kamera på spidsen. Lægen kan gennem skopet se direkte på slimhinder og organer. Skopet er desuden udstyret med en kanal, der gør det muligt at tage en vævsprøve (biopsi).

Hvad kan man spise dagen før koloskopi?

Dagen før undersøgelsen må du kun få fiberfattig kost før kl. 12.00. Spis et let måltid, fx jævnet suppe eller lyst franskbrød (uden kerner) med pålæg, æg og mælkeprodukter. Drik rigelig væske.