:

Kan man sige nej til obduktion?

Indholdsfortegnelse:

  1. Kan man sige nej til obduktion?
  2. Kan man kræve en obduktion?
  3. Hvad hedder dem der laver obduktioner?
  4. Hvordan har obduktioner hjulpet læger igennem tiderne?
  5. Kan man lukke munden på en død?

Kan man sige nej til obduktion?

Nej til obduktion Hvis afdøde ikke har givet samtykke, må der ikke foretages lægelig obduktion, hvis obduktionen må antages at stride mod afdødes eller de nærmestes livsopfattelse.

Kan man kræve en obduktion?

Det er en lægelig beslutning om der er indikation for at foretage lægevidenskabelig obduktion. Pårørende har således ikke et retskrav på at få foretaget en lægevidenskabelig obduktion.

Hvad hedder dem der laver obduktioner?

En obduktion (på engelsk kendt som post-mortem efter latin (efter døden)) er en medicinsk procedure, som består i at undersøge et lig for at bestemme dødsårsag og sygdomsforløb og at undersøge eventuelle sygdomme eller skader. Den udføres af en speciallæge i patologisk anatomi og cytologi.

Hvordan har obduktioner hjulpet læger igennem tiderne?

Formål. Obduktioner blev hyppigere fra 1700-t. og har siden betydet meget for udviklingen af forståelsen af sygdommenes årsager og udvikling. Dette formål tjener de stadig, men i nutiden er obduktioner tillige en kontrol af kvaliteten af lægelige diagnoser og af effekten af den behandling, der er givet.

Kan man lukke munden på en død?

Når pårørende skal se den afdøde, foldes lagenet ned på brystet. Hvis øjne og mund ikke er lukket, kan der bruges gazetamponer og hagebøjle.