:

Hvordan foretages en vævsprøve?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan foretages en vævsprøve?
  2. Om en tumor er godartet eller kræft?
  3. Hvorfor får man CT-scanning?
  4. Er tumoren godartet?
  5. Hvordan foregår en PET/CT-scanning?

Hvordan foretages en vævsprøve?

Biopsien kan foretages som en finnålsbiopsi, hvor en kanyle stikkes ind i knuden og suger en vævsprøve ud. En anden mulighed er at foretage en kirurgisk biopsi, hvor hele knuden fjernes.

Om en tumor er godartet eller kræft?

  • For at bestemme om en tumor er godartet eller kræft, kan en læge tage en prøve af cellerne med en biopsi-procedure. Derefter analyseres biopsien under et mikroskop af en patolog, en læge med speciale i laboratorie videnskab. Hvis cellerne ikke er kræftige, er tumoren godartet.

Hvorfor får man CT-scanning?

  • Hvorfor får man foretaget en CT-scanning? Den teknik, der anvendes i CT-scanning, er særlig velegnet til at undersøge: Blødninger (for eksempel hjerneblødning), aneurismer (udposning på en arterie), hjernesvulster og hjerneskader. CT-scanning anvendes også til at vurdere organskader ved traumer så som iturivning af nyrer, milt eller lever.

Er tumoren godartet?

  • Hvis cellerne ikke er kræftige, er tumoren godartet. Det vil ikke invadere nærliggende væv eller spredes til andre områder af kroppen (metastasize). En godartet tumor er mindre bekymrende, medmindre den presser på nærliggende væv, nerver eller blodkar og forårsager skade.

Hvordan foregår en PET/CT-scanning?

  • Sådan foregår en PET/CT-scanning. PET/CT-scanneren er formet som en stor ring, der er åben i begge ender. Du kører igennem ringen, mens du ligger på et leje. Når du får en kombineret PET/CT-scanning, bliver du først CT-scannet – dette tager under et minut.