:

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse af maven?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan foregår en kikkertundersøgelse af maven?
  2. Er kikkertundersøgelse slemt?
  3. Hvad kan trykke på tyktarmen?
  4. Hvad må man ikke spise når man har udposninger på tarmen?
  5. Kan man fjerne udposninger på tarmen?

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse af maven?

Gastroskopet føres ind gennem munden eller næsen, igennem spiserøret og videre ned i mavesækken og tolvfingertarmen (se figur). Luft blæses ind for at udvide området, således at lægen får bedst mulig oversigt. Man kan under undersøgelsen hele tiden trække vejret frit.

Er kikkertundersøgelse slemt?

prøvetagning tager cirka ½-1 time. Undersøgelsen kan føles ubehagelig med luft- og knibesmerter. Man kan også få forbigående luftgener efter undersøgelsen på grund af den luft, der pustes ind i tarmen under undersøgelsen. Luften tømmes fra endetarmen efterfølgende.

Hvad kan trykke på tyktarmen?

Udposninger på tyktarmen kaldes også divertikler. Udposningerne opstår på grund af for højt tryk i tar- men, som formentlig er forårsaget af kost med for få plantefibre. Antallet af udposninger kan variere fra nogle få til utallige og findes oftest i den nederste del af tyktarmen i venstre side af maven.

Hvad må man ikke spise når man har udposninger på tarmen?

Rådene er derfor faste hoved- og mellem-måltider med en fiberrig-fedtfattig kost, ikke for meget kød, og drikke et glas væske hver time. Dertil kommer så meget motion som mulig.

Kan man fjerne udposninger på tarmen?

Gentagne betændelser give forsnævringer i tarmen, og det kan blive nødvendigt at fjerne et stykke af tar- men ved en operation. Af de 10 %, som får betændelse i udposningerne, vil 10 % have brug for en operation. Det vil sige, at un- der 1 % af patienterne med udposninger har behov for en operation.