:

Hvad skal man gøre for at overleve en tsunami?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad skal man gøre for at overleve en tsunami?
 2. Hvad er den værste tsunami?
 3. Hvor mange dør om året af tsunamier?
 4. Hvordan opstod en tsunami?
 5. Hvor lang tid tog tsunamien mod Sendai?
 6. Hvad er mekanikken bag tsunamien?
 7. Hvad forårsager tsunamien?

Hvad skal man gøre for at overleve en tsunami?

Generelt skal du bevæge dig ind i landet og op ad. Hver eneste meter ind i landet og op ad kan være med til at redde liv. Du skal vælge områder, der er mere end 30 meter over havets overflade og mere end 3 kilometer fra kystlinjen. Hvis ikke dette er muligt, så skal du bevæge sig ind og op ad, så hurtigt du kan.

Hvad er den værste tsunami?

En af de værste tsunamier i nyere tid ramte den indonesiske Aceh-provins 2. juledag 2004. Denne bølge opstod ikke i et punkt, men langs en 1600 kilometer lang brudzone. Som følge heraf fik bølgen ødelæggende kraft over meget stor afstand.

Hvor mange dør om året af tsunamier?

2004 i det Indiske Ocean, både Indonesien, Sri Lanka, Indien og Thailand: Bølgehøjde op til 33 meter - omkring 230.000 døde. Der var flere danskere i området, og de har siden leveret hjertegribende beretninger fra katastrofen.

Hvordan opstod en tsunami?

 • Den 26. december, 2. juledag, 2004 ramte en tsunami af hidtil uset størrelse og kraft 14 lande omkring Det Indiske Ocean. Mindst 226.000 mennesker omkom. Denne video viser tsunamiens rejse fra jordskælvets epicenter nær Sumatra. Hvordan opstår en tsunami?

Hvor lang tid tog tsunamien mod Sendai?

 • Da et af de kraftigste jordskælv nogensinde i 2011 sendte en tsunami mod den japanske millionby Sendai, blev befolkningen advaret om flodbølgen via TV, radio og SMS-beskeder blot få minutter efter de første rystelser. Det gav dem cirka 13 minutter til at søge ly, inden tsunamien nåede kysten.

Hvad er mekanikken bag tsunamien?

 • Uanset årsagen er mekanikken bag tsunamien den samme: Når massive rystelser får havbunden til at bevæge sig op og ned, begynder vandsøjlen fra overflade til bund at skvulpe – akkurat som når man smider en sten i havet. Skvulpet danner ringe i vandet, som breder sig som cirkler med kurs væk fra jordskælvets centrum.

Hvad forårsager tsunamien?

 • Tsunamien blev udløst af et enormt jordskred på en vulkan, der væltede i havet og sendte bølger på op mod 170 meter ind over en nærliggende ø. Siderne på nogle hav-vulkaner kollapser med jævne mellemrum. Det sker ved, at store mængder klippe falder ned fra siderne og skubber til vandet under dem, hvilket fører til tsunamier.