:

Hvad er Dlbcl?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er Dlbcl?
  2. Hvad er Mantle cell lymfom?
  3. Hvordan undersøger man for lymfekræft?
  4. Hvad er forskellen på Hodgkin og non-Hodgkin?
  5. Hvilke former for kræft giver nattesved?
  6. Hvad er årsagen til lymfekræft?
  7. Hvad betyder follikulært?
  8. Kan man overleve kræft i lymferne?
  9. Hvilke sygdomme giver nattesved?

Hvad er Dlbcl?

DLBCL er en kræftsygdom i kroppens lymfesystem og er en blandt mange undertyper af lymfekræft. DLBCL står for Diffuse large B-cell lymphoma eller på dansk Diffust storcellet B-celle-lymfom. Ved DLBCL opstår kræften i kroppens lymfeknuder – nærmere bestemt i de hvide blodlegemer (lymfocytter).

Hvad er Mantle cell lymfom?

Mantle cell lymfom er en sjælden form for B-celle neoplasi som udgør 6%- 9% af non-Hodgkin's lymfomer i Vesteuropa. Den årlige incidens er stigende til aktuelt 1-2/100,000, svarende til 60-100 tilfælde årligt i Danmark (31). MCL er hyppigere hos mænd end hos kvinder, med en ratio 3:1.

Hvordan undersøger man for lymfekræft?

Ved mistanke om non-Hodgkin lymfom tager lægen som regel en blodprøve, fjerner en lymfeknude og tager en knoglemarvsprøve. Derudover kan man i nogle tilfælde få foretaget en scanning af kroppen. Scanningen bruger lægen til at vurdere, hvor udbredt en eventuel sygdom er.

Hvad er forskellen på Hodgkin og non-Hodgkin?

Non-Hodgkin lymfom kan opstå i alle lymfeknuderegioner i kroppen, men modsat Hodgkin lymfom opstår non-Hodgkin lymfom også ofte uden for lymfesystemet. Hvis man har non-Hodgkin lymfom, vil man ofte opdage, at en eller flere lymfeknuder på halsen, i armhulen eller i lysken begynder at hæve.

Hvilke former for kræft giver nattesved?

Hvad er symptomerne på non-Hodgkins lymfom? Sygdommen viser sig typisk i form af træthed, nattesved, vægttab og feber. Hvis knoglemarven er påvirket, kan man også få symptomer på lav blodprocent (anæmi), blødninger i huden og hyppige infektioner. En hævet lymfeknude kan være første tegn på sygdommen.

Hvad er årsagen til lymfekræft?

Lægerne kender ikke alle årsager til non-Hodgkin lymfom. Men forskellige infektioner, et svækket immunforsvar, andre sygdomme og overvægt kan have en betydning for risikoen for at udvikle non-Hodgkin lymfom.

Hvad betyder follikulært?

I forbindelse med kræft i f. eks. skjoldbruskkirtlen er follikulære karcinomer opbygget af celler, som danner strukturer med hulrum (follikler). Follikulære lymfomer er en form for lymfeknudekræft af typen Non-Hodgkin lymfom.

Kan man overleve kræft i lymferne?

85 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret .

Hvilke sygdomme giver nattesved?

Nattesved ses også ved nogle former for kræft, men kan også skyldes f. eks. lavt blodsukker, overgangsalder eller stofskiftesygdomme. Har man feber eller nattesved i flere uger, bør man altid gå til læge og blive nærmere undersøgt.