:

Hvad hjælper mod Spytsten?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad hjælper mod Spytsten?
  2. Hvad sidder under tungen?
  3. Hvordan ser spytkirtelkræft ud?
  4. Hvor sidder spytkirtlen i munden?
  5. Hvorfor har jeg ondt under tungen?
  6. Hvorfor får man betændelse i spytkirtlen?
  7. Kan man mærke sine spytkirtler?
  8. Hvorfor hæver spytkirtler?

Hvad hjælper mod Spytsten?

Behandlingen af spytsten er i videst muligt omfang konservativ. Man kan prøve at massere kinden, både indvendigt og udvendigt, fra den bageste del af kinden og fremad. Sure mad- og drikkevarer kan være hjælpsomt. Begge metoder sigter på at få stenen til at passere.

Hvad sidder under tungen?

Spytkirtler findes flere steder Der er tre store spytkirtler i munden i begge sider af mundhulen. De to ørespytkirtler (glandula parotis) ligger foran øret, tungespytkirtlerne (glandula sublingualis) under tungen, og kæbespytkirtlerne (glandula submandibularis) under kæben.

Hvordan ser spytkirtelkræft ud?

En hævelse på den ene side af ansigtet lige foran øret eller under kæben er det mest almindelige symptom på spytkirtelkræft. Man kan eventuelt føle en knude i spytkirtlen. Senere kan der opstå smerter i spytkirtelområder. Nogle bliver lettere følelsesløse i området.

Hvor sidder spytkirtlen i munden?

Vi har tre vigtige spytkirtler: Glandula parotis (ørespytkirtlerne, den største af spytkirtlerne) ligger ved kæbevinklen lige foran øret. Glandula submandibularis (kæbespytkirtlerne) ligger under kæberanden. Glandula sublingualis (tungespytkirtlerne) ligger under tungen.

Hvorfor har jeg ondt under tungen?

Lægen kan få mistanke om sten i en spytkirtel ud fra beskrivelsen af dine symptomer, som at spytkirtlen hæver, og specielt når du spiser. Lægen kan måske mærke en sten i udførselsgangen fra spytkirtlen. Udførselsgangene er lokaliseret i munden, henholdsvis på indersiden af kinden og under tungen.

Hvorfor får man betændelse i spytkirtlen?

Infektionen opstår på grund af bakterier i spytkirtlen. Dårlig mundhygiejne kan i sig selv være nok til at infektion. Hvis man har en sten i spytkirtlen øger den risikoen for infektion. Hvis man i en periode drikker for lidt væske kan det også øge risikoen for infektion.

Kan man mærke sine spytkirtler?

Lægen kan måske mærke en sten i udførselsgangen fra spytkirtlen. Udførselsgangene er lokaliseret i munden, henholdsvis på indersiden af kinden og under tungen. Diagnosen stilles bedst ved en ultralydskanning hos en øre-næse-halslæge.

Hvorfor hæver spytkirtler?

Symptomerne på spytkirtelsten bliver typisk værre, når man spiser, eller når man tænker på mad. Det medfører nemlig en øget spytproduktion, og da spyttet ikke kan passere stenen i udførselsgangen, hæver spytkirtlen og bliver øm. Det kalder man "spytkolik".