Hvordan skelner man mellem type 1 og type 2-diabetes?
Indholdsfortegnelse:
- Hvordan skelner man mellem type 1 og type 2-diabetes?
- Hvad betyder sekundær diabetes?
- Hvordan diagnosticeres diabetes type 1?
- Hvornår har man type 2 diabetes?
- Hvad er årsagen til type 2-diabetes?
- Hvad er diabetisk nefropati?
- Kan man pludselig få diabetes 1?
Hvordan skelner man mellem type 1 og type 2-diabetes?
Symptomerne på type 1 og type 2-diabetes Symptomerne på både type 1-diabetes 1 og type 2-diabetes er ekstrem tørst, hyppig vandladning eller kløe og træthed. Der er imidlertid den store forskel, at symptomerne viser sig hurtigt og voldsomt ved type 1-diabetes, mens de ofte kommer snigende ved type 2-diabetes.
Hvad betyder sekundær diabetes?
Sekundær diabetes er en samlet betegnelse for diabetes, som opstår som følge af eller komplikation til en anden sygdom. Sekundær diabetes kan også udløses af nogle typer medicinsk behandling. De fleste typer sekundær diabetes opstår, fordi bugspytkirtlen, som blandt andet producerer insulin, bliver ødelagt.
Hvordan diagnosticeres diabetes type 1?
Diagnosen type 1-diabetes stilles ved at måle blodsukkeret:
- Fastende er blodsukkeret højere end 7 mmol/l.
- Det ikke-fastende blodsukker er højere end 12 mmol/l.
Hvornår har man type 2 diabetes?
Du har type 2-diabetes, hvis gennemsnittet af de to målinger viser, at dit langtids-blodsukker er større end eller lig med 48 mmol/mol. Derudover vil lægen tage dit blodtryk og en blodprøve til måling af dit kolesteroltal.
Hvad er årsagen til type 2-diabetes?
Hvordan opstår type 2-diabetes? Type 2-diabetes skyldes en nedsat følsomhed i cellerne for insulin (stort insulinbehov, også kaldet insulinresistens) og at kroppen ikke kan producere en tilstrækkelig mængde insulin i bugspytkirtlen.
Hvad er diabetisk nefropati?
Diabetisk nyresygdom kaldes på fagsprog diabetisk nefropati. Ved diabetisk nyresygdom er der høj udskillelse af proteinet albumin (æggehvidestof) i urinen. De fleste personer med diabetes, som får skade på nyrerne, har samtidig skade på øjet (retinopati), og ofte for højt blodtryk.
Kan man pludselig få diabetes 1?
Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får type 1-diabetes. Sygdommen er ikke specielt arvelig, og den forekommer derfor oftest i familier, hvor ingen i forvejen har type 1-diabetes.