:

Hvor mange kromosomer har en pige?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor mange kromosomer har en pige?
 2. Kan man have to Y kromosomer?
 3. Hvilke kønskromosomer har en pige?
 4. Hvad er et kromosom?
 5. Hvor mange kromosomer findes i en celle?
 6. Har man en dreng/mand et kromosom?
 7. Hvor mange kromosomer indeholder Menneskets ægceller?

Hvor mange kromosomer har en pige?

Kvinder har normalt to X kromosomer (XX). En kvinde arver ét X kromosom fra sin mor og ét X kromosom fra sin far. Mænd arver normalt et X og et Y kromosom (XY).

Kan man have to Y kromosomer?

XYY syndrom skyldes et ekstra Y-kromosom og ses kun hos drenge. Drenge med kønskromosombesætningen XYY bliver i gennemsnit markant højere end drenge med normal kønskromosombesætning (XY), og i nogle tilfælde kan der desuden være adfærdsmæssige problemer.

Hvilke kønskromosomer har en pige?

Kvinder har i stedet et kromosompar med to homologe X-kromosomer. Det vil altså sige, at man får en pige, når kombinationen af æg og sædcelle giver XX, mens XY giver en dreng. Kvinder laver kun æg med X-kromosomer. Mænd laver både sædceller med X-kromosomer og sædceller med Y-kromosomer.

Hvad er et kromosom?

 • Kromosomer og kromatin Hvert kromosom består af et DNA-molekyle, der er en lang kæde af byggesten i en ganske bestemt rækkefølge. DNA vikler sig rundt om proteiner og danner et kompleks, der kaldes kromatin. Et kromatin er, når DNA’et pakket sammen, så det ikke fylder.

Hvor mange kromosomer findes i en celle?

 • Inde i cellen findes en cellekerne, der hos mennesker indeholder 46 kromosomer – 23 par. De 23 af dem er kommet fra ens mor (med ægcellen), og de 23 andre fra ens far (med sædcellen). Et kromosom er altså en struktur, der findes i alle celler.

Har man en dreng/mand et kromosom?

 • Er man en dreng/mand består det sidste kromosompar (kønskromosomerene) af ét X-kromosom (XY). Et X kromosom fra moderen (fra ægcellen) og et Y kromosom fra faderen (fra sædcellen).

Hvor mange kromosomer indeholder Menneskets ægceller?

 • I menneskets celler er der 23 kromosomer i hvert haploidt kromosomsæt, i alt dermed 46 kromosomer. Heraf er der 22 par autosomer samt 2 kønskromosomer. Menneskets kromosomer ligger i cellekernen ligesom hos alle andre eukaryote organismer. Menneskets ægceller og sædceller indeholder normalt 23 kromosomer.