:

Hvilken fortæller har en novelle?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilken fortæller har en novelle?
 2. Hvad er forskellen på fortæller og synsvinkel?
 3. Hvad gør en jegfortæller?
 4. Hvad er en 1.person-fortæller?
 5. Hvad fortælleren ser i handlingen?
 6. Hvad fortæller den alvidende fortælling?
 7. Hvad er tredjepersonsfortæller?

Hvilken fortæller har en novelle?

Der er kun få vigtige personer og oftest kun 1 hovedperson. Hovedpersonen har udviklet sig, lært noget eller på anden måde ændret sig undervejs i novellen. En novelle har altid en fortæller, altså den som fortæller handlingen. Det kan fx være hovedpersonen selv: jeg-fortæller, eller en udenfor handlingen: 3.

Hvad er forskellen på fortæller og synsvinkel?

Synsvinklen er den vinkel, hvorfra fortælleren ser handlingen. Det er med andre ord det sted, hvor fortællerens øjne er. Ydre synsvinkel: Fortælleren følger personen udefra og har derfor ikke mulighed for at høre tanker og følelser.

Hvad gør en jegfortæller?

Jeg-fortælleren har ikke indblik i andre karakterers indre, hvad de tænker og føler, men fortællerens tanker fylder en stor del af historien, idet hele historien centrerer sig om jeg-fortællerens oplevelse. Jeg-fortælleren er altid eksplicit, idet fortælleren her er en del af historien og oftest er hovedpersonen.

Hvad er en 1.person-fortæller?

 • Forfattere og filminstruktører opfinder ofte nye og interessante måder at bruge fortælleren på. En 1.person-fortæller kaldes også en jeg-fortæller. Denne person er med i handlingen og det er ham/hende der fortæller historien. Vi ved kun det som personen ved, og vi ser kun det som personen ser.

Hvad fortælleren ser i handlingen?

 • Fortælleren følger én person i handlingen, og ved hvad han/hun tænker og føler. Fortælleren kender til alt, hvad personen oplever og tænker (indre synsvinkel), men sommetider ser fortælleren også noget i omgivelserne, som personen ikke kan se ( kombineret synsvinkel ).

Hvad fortæller den alvidende fortælling?

 • Den alvidende fortæller Fortælleren ved alt om historien og ved, hvad alle personerne tænker og føler. Fortælleren kan se ned over hele scenen, og kan fortælle alt om, hvad der er sket i fortiden, nutiden og fremtiden ( alvidende synsvinkel ).

Hvad er tredjepersonsfortæller?

 • Tredjepersonsfortæller. Når historien er fortalt via en tredjepersonsfortæller, optræder fortælleren ikke som et ”jeg” i historien, men fortæller i tredje person. Tredjepersonsfortælleren giver ofte en oplevelse af autoritet og stabilitet, og at læseren kan stole på det fortalte.