:

Hvad er en stress fraktur?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er en stress fraktur?
 2. Hvad er en Komminut fraktur?
 3. Hvad betyder sklerosering af knogle?
 4. Hvad er et kompliceret brud?
 5. Hvordan føles stress fraktur?
 6. Kan man gå på et træthedsbrud?
 7. Hvad er en Malleolfraktur?
 8. Hvad er reduceret Ledspalte?
 9. Hvad betyder ossøse forhold?
 10. Hvad er det værste man kan brække?
 11. Hvordan føles det at slå en flig af en knogle?
 12. Hvor ondt gør et træthedsbrud?

Hvad er en stress fraktur?

Et træthedsbrud, eller stressbrud, opstår ikke på grund af en skade, men på grund af overbelastning. Knoglen udsættes for strækning og bøjning over længere tid og brækker til sidst, på samme måde som en metalstav brækker efter gentagne bøjninger frem og tilbage.

Hvad er en Komminut fraktur?

Et "komminut" -brud er et brud, hvor knoglen er brækket i flere stykker. Både enkle og komminutte brud kan oftest behandles med en gipsbandage. Nogle gange er det dog nødvendigt at rette knoglen op, og andre gange må bruddet stabiliseres med metalpinde, skruer og lignende. Alle brud skal tages alvorligt.

Hvad betyder sklerosering af knogle?

De røntgenforandringer, som kan ses ved artrose, er mindsket ledspalte, osteofytter (udvækst af knoglevæv), cystedannelse (væskeholdigt hulrum i knoglen) og sklerosering (fortætning) af knoglen under ledbrusken, men allerede inden røntgenforandringerne opstår, er der forandringer i leddet, som man nogle gange kan se ...

Hvad er et kompliceret brud?

Ved komplicerede brud, især åbne, er der altid en infektionsrisiko, som i alvorlige tilfælde kan sprede sig til knoglen. Dette kaldes osteomyelitis . Mange indlagte, især med brud i benene, er i risiko for at få en blodprop i de dybe vener i benet . Dette forsøger man at forebygge med blodfortyndende medicin.

Hvordan føles stress fraktur?

Ved stress-fraktur opleves markante smerter omkring brudstedet, ved belastning. I modsætning til f. eks. skinnebensbetændelse eller seneskader, indtræder smerterne øjeblikkeligt ved belastning.

Kan man gå på et træthedsbrud?

Tilstanden opstår ofte efter langvarig, gentagen aktivitet (træthedsbrud) eller ved en akut skade. Ved træthedsbrud forsvinder smerten ofte i hvile, men kommer tilbage, når du går eller løber. Efterhånden kan smerterne blive konstante.

Hvad er en Malleolfraktur?

Malleolfrakturer opstår typisk ved lavenergi vrid eller abduktionstraume med foden i pronation eller supination. De inddeles i laterale-, mediale-, bimalleolære- og trimalleolære frakturer.

Hvad er reduceret Ledspalte?

De typiske symptomer, kombineret med en typisk høj alder, leder tanken hen på artrose. På et røntgenbillede kan ledspalten ses afsmalnet, og der ses forskellige knogleforandringer. Bruskødelæggelse kan ikke ses på røntgen. Patienter har kun klager fra ledet, og der er intet unormalt på blodprøver.

Hvad betyder ossøse forhold?

Et tillægsord, der betyder, at noget hører til eller består af knogle.

Hvad er det værste man kan brække?

Brud kan bløde ganske meget, selv når huden er intakt, og blodet ikke løber ud af kroppen. Knoglerne er ikke dødt materiale, og har også mange blodkar. Både overrevne blodkar i og omkring knoglen kan medføre blødning. Ved åbne knoglebrud løber der blod ud gennem sår, og du kan i værste fald forbløde.

Hvordan føles det at slå en flig af en knogle?

Det primære symptom er smerter og ømhed ved brudsteddet, hvis man trykker på knoglen. For stor bevægelighed i eller over brudstedet. Man kan eventuelt se ændret form, fx knæk eller fejlstilling. Er det et åbent brud, kan du se knogleenderne stikke frem gennem et sår i huden.

Hvor ondt gør et træthedsbrud?

Træthedsbrud kan overses Normalt oplever løbere en kraftig ømhed og smerter fra et bestemt punkt, et lille område eller en knogle. Men nogle løbere overser løbeskaden. Træthedsbrud kan derfor være en lidt 'lumsk' skade.