:

Hvilke dæk bliver mest slidt?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke dæk bliver mest slidt?
 2. Kan man nøjes med at skifte fordæk?
 3. Hvor meget må dæk være slidt?
 4. Kan man køre med alufælge om vinteren?
 5. Hvornår er et dæk slidt ned?
 6. Er der forskel på højre og venstre dæk?
 7. Hvornår skal man skifte dæk?
 8. Hvornår er et dæk ulovligt?
 9. Hvornår mørner dæk?
 10. Kan alufælge ruste?
 11. Er det lovligt at køre med spacer?
 12. Hvor mange sæsoner holder sommerdæk?
 13. Hvornår er dæk for gamle?
 14. Hvor meget skal hjulmøtrikker spændes?
 15. Hvordan ved man hvilken vej dæk skal vende?

Hvilke dæk bliver mest slidt?

Forhjulstrukne biler slider oftest fordækkene hurtigst, så det kan være en god idé at bytte for- og baghjul om et par gange i dækkenes levetid. Derved kan du få fire helt nye dæk på én gang, når de fire gamle er slidt op. Det omvendte er tilfældet med baghjulstrukne biler, dog knapt så udtalt.

Kan man nøjes med at skifte fordæk?

Kan man nøjes med udelukkende at udskifte det punkterede dæk? På samme hjulaksel er det nødvendigt at have samme slidniveau (5 mms forskel i mønsterdybden på de væsentligste dækriller) og samme dæk (samme profil og mål). For det meste vil du derfor være nødt til at udskifte begge dæk.

Hvor meget må dæk være slidt?

Lovkravet siger at minimum dækmønster er 1,6 mm., på sommerdæk, men for ens egen sikkerhed anbefaler vi, at du skifter dine dæk når der er 3 mm. dækmønster tilbage på dine sommerdæk for jo mindre din slidbane er, jo højere risiko er der for, at du mister herredømmet over bilen.

Kan man køre med alufælge om vinteren?

Derimod bruges betegnelsen ”velegnet til vinterbrug” for de typer af alufælge, som du med fordel kan benytte til dine vinterdæk. ”Vinterfælge” er typisk alufælge med et enkelt design, f. eks fem eger og i sølvfarve. Gem derfor de mere avancerede alufælge til sommerbrug, og benyt de enkle om vinteren.

Hvornår er et dæk slidt ned?

Alle dæk har en slidindikator, som angiver, når der er 1,6 mm tilbage af mønsterdybden. Når dækket er slidt ned til 1,6 mm, eller hvis du kan se slidindikatorerne på en hvilken som helst del af dækket, er dækket nedslidt og skal udskiftes.

Er der forskel på højre og venstre dæk?

Retningsbestemt dækmønster er et dækmønster, som peger i en bestemt omløbsretning. Dette er vist med en retningsbestemt pil på dæksiden. Der findes endvidere dæk, som har asymmetrisk og retningsbestemt mønster. Det betyder, at man har et dæk, der skal monteres i venstre side, og et dæk, der skal monteres i højre side.

Hvornår skal man skifte dæk?

Lovkravet til mønsterdybden er 1,6 mm. Vi anbefaler, at sommerdæk skiftes ved et dækmønster på 2,5-3,0 mm., mens vinterdæk bør skiftes, når mønsteret er nede på 3,0 mm. Hvis dækkene inden da når at blive 5-6 år, bør de sandsynligvis også skiftes, da der kan opstå revner i gummiet.

Hvornår er et dæk ulovligt?

loven skal dine dæk have mindst 1,6 mm dækmønster - men vores dækeksperter og FDM anbefaler, at du udskifter dækkene, når der er mindre 3 mm mønster tilbage. I udlandet er der andre, ofte skrappere regler om dækmønster, så skal du på bilferie i udlandet skal du huske at tjekke de udenlandske regler.

Hvornår mørner dæk?

FDM anbefaler dækmønsteret er på minimum 3 mm, lovkravet er minimum 1,6 mm. Men skulle dine dæk ikke blive slidt ned, bør du ikke lade dem blive ældre end 10 år, da dækkets gummiblanding ændre karakter, og dækket dermed mister nogle af sine oprindelige egenskaber.

Kan alufælge ruste?

Lige som resten af dit karosseri kan fælgene også ruste. Dette kan der dog rådes bod for ved at rense dem. Med jævnlige rensninger af dine fælge kan du holde dem rene og flotte og hermed undgå dannelsen af rust. Der er flere måder at gøre dette på, men helt grundlæggende afhænger det af, hvor beskidte fælgene er.

Er det lovligt at køre med spacer?

Spacere må kun benyttes hvis disse er TÜV godkendte og i øvrigt passer til både fælge og bil. Dækkene skal have en bæreevne der som minimum svarer til bilens tilladte akseltryk og have en hastighedskode der som minimum svarer til bilens tophastighed. Dækkets diameter skal være samme diameter som fælgen det monteres på.

Hvor mange sæsoner holder sommerdæk?

Vi anbefaler, at du skifter dæk, når det bliver 6 år. Ved denne alder begynder gummiet at revne og sprække i overfladen, og så er det uforsvarligt at køre med.

Hvornår er dæk for gamle?

FDM anbefaler dækmønsteret er på minimum 3 mm, lovkravet er minimum 1,6 mm. Men skulle dine dæk ikke blive slidt ned, bør du ikke lade dem blive ældre end 10 år, da dækkets gummiblanding ændre karakter, og dækket dermed mister nogle af sine oprindelige egenskaber.

Hvor meget skal hjulmøtrikker spændes?

Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm, mens alufælge skal spændes med mellem 1 Nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl.

Hvordan ved man hvilken vej dæk skal vende?

Tjek dækmønstrets retning Retningsbestemte dæk skal dreje i retningen vist med pilen på sidevæggen, når bilen kører fremad. Den eneste undtagelse til dette er kortvarig anvendelse af et reservedæk. Men man bør hurtigst muligt vende tilbage til den korrekte montering.