:

Hvad kan lægen se ved gynækologisk undersøgelse?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad kan lægen se ved gynækologisk undersøgelse?
  2. Kan man se om man er gravid ved en gynækologisk undersøgelse?
  3. Kan sygeplejerske lave gynækologisk undersøgelse?
  4. Hvor hurtigt kan lægen se om man er gravid?
  5. Hvem foretager celleskrab?
  6. Kan man få celleskrab når man har spiral?
  7. Kan celleskrab vise kræft?
  8. Hvor tit skal man gå til gynækolog?

Hvad kan lægen se ved gynækologisk undersøgelse?

Lægen inspicerer først de ydre kønsorganer for at se efter tegn på sygdom. Derefter føres et spekel ind i skeden. Spekelet gør det muligt for lægen at se slimhinden i skeden og vurdere udflådet. Det er specielt vigtigt for lægen at få et godt overblik over livmoderhalsen, da det er herfra, der tages celleprøve og evt.

Kan man se om man er gravid ved en gynækologisk undersøgelse?

Hvordan kan man få bekræftet mistanken om graviditet? Du kan gå til din læge med en urinprøve og få foretaget en graviditetstest samt en gynækologisk undersøgelse. Du kan også gå på apoteket med en urinprøve eller samme sted købe en graviditetstest, som du selv foretager derhjemme.

Kan sygeplejerske lave gynækologisk undersøgelse?

I nogle situationer kan man opleve, at det er en anden sundhedsprofessionel end en læge, der foretager undersøgelsen. Det kan fx være en jordemoder eller sygeplejerske, som er ansat hos din egen læge.

Hvor hurtigt kan lægen se om man er gravid?

Men der vil også være mange, som ér gravide, men ikke tester positive endnu. Det mest sikre svar får man, hvis man tester en uge efter forventet menstruation," siger lægen.

Hvem foretager celleskrab?

Prøven bliver taget ved en underlivsundersøgelse hos din praktiserende læge. Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og tager en celleprøve fra livmoderhalsen, det vil sige et celleskrab fra livmoderhalsens overflade (slimhinde). Dette kaldes også en Smear-test.

Kan man få celleskrab når man har spiral?

En gynækologisk undersøgelse foretages bl. a. i forbindelse med opsætning af spiral eller pessar.

Kan celleskrab vise kræft?

For at være sikker på diagnosen tager man både et celleskrab fra livmoderhalsen og en eller flere vævsprøver (biopsier). Ved celleskrabet bruges en lille børste, der føres op i livmoderhalsen og drejes rundt, så kirtelcellerne sætter sig på børsten. Bagefter sendes børsten til undersøgelse i mikroskop.

Hvor tit skal man gå til gynækolog?

Hvor ofte skal jeg besøge gynækologen? Der skal max. gå tre år mellem, at du indkaldes til en gynækologisk undersøgelse – og fem år, hvis du er fyldt 50. Formålet er at tage en celleprøve for at tjekke, om du har forstadier til livmoderhalskræft.