:

Hvor sidder Bådbenet?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor sidder Bådbenet?
 2. Hvad er mellemfod?
 3. Hvad er godt for knogleheling?
 4. Kan man brække knoen?
 5. Hvad er håndrod?
 6. Kan man selv tage gipsen af?
 7. Hvad hedder knogler i foden?
 8. Hvad hedder knoglen på foden?
 9. Hvordan heler et brud?
 10. Hvad er en fraktur?
 11. Kan man brække en knæskal?
 12. Hvorfor får man ledmus?
 13. Kan ikke bøje fingrene?
 14. Hvorfor hæver min hånd?
 15. Hvis gipsen er for stram?

Hvor sidder Bådbenet?

Bådbenet er en af knoglerne i håndroden. Ved fald på strakt arm, hvor man forsøger at tage for sig, kan der opstå brud i denne knogle. På fagsprog kaldes bådbente for os scaphoideum.

Hvad er mellemfod?

Mellemfodsknoglerne kaldes på fagsprog for metatarserne. Det er knogler, som går fra fodroden og frem til tæernes grundled vist som nr. 4 på billedet.

Hvad er godt for knogleheling?

Brud heler langsommere, jo ældre du er. Tobaksrygning medfører langsommere knogleheling og større risiko for manglende heling. Rygestop anbefales derfor som del af behandlingen af knoglebrud. De fleste brud heler godt, og du opnår god funktion.

Kan man brække knoen?

Brud i knæet sker først og fremmest ved skader og slag direkte mod knæet, især i kraftige kollisionsulykker. Hos ældre mennesker med nedsat knoglestyrke kan et brud opstå efter et fald eller vrid af knæet.

Hvad er håndrod?

Håndroden består af 8 knogler, som er tæt forbundet med hinanden med stærke ledbånd. Håndroden danner derfor en kompakt og stærk enhed mellem underarmens 2 knogler på den ene side og mellemhåndens 5 knogler på den anden side.

Kan man selv tage gipsen af?

Forsøg ikke at tage gipsen af selv. Når tiden er inde, vil læge/personalet på hospitalet tage den af. De har sav/instrumenter, som er specialfremstillet til dette formål.

Hvad hedder knogler i foden?

Foden består af i alt 26 knogler. I bagfoden findes hælbenet (calcaneus) og ankelbenet (talus). I mellemfoden findes bådbenet (naviculare), terninge-benet (cuboideum) og 3 såkaldte cuneiforme-knogler (kileben). Forfoden består af 5 mellemfodsknogler (metatarser) og 14 tåknogler (falanges).

Hvad hedder knoglen på foden?

Cuboideum er en knogle, som sidder på ydersiden af foden. Denne knogle kaldes også terningbenet. Denne knogle sidder i midten af foden på ydersiden. Den er med til at opretholde din fod stabil og forbinder din fod med din ankel.

Hvordan heler et brud?

Ved enhver behandling af knoglebrud gælder det om at sikre en opheling i så god stilling som muligt. I langt de fleste tilfælde heler bruddet af sig selv, og man kan, såfremt der er tale om et uforskudt brud, oftest nøjes med at lægge en gipsskinne eller en bandage, som virker smertelindrende og støttende.

Hvad er en fraktur?

Nogle gange udsættes en knogle for et for stort pres, og den brækker, også kaldet en fraktur. Knoglebrud skyldes som regel fald, slag fra en genstand, eller at knoglen vrides eller bøjes mere, end den kan klare. Nogle gange er der kun tale om en revne på den ene side af knoglen, en fissur.

Kan man brække en knæskal?

Knæskallen (patella) er den runde knogle, som ligger på forsiden af knæet. Knæskallen giver en forstærkning af senen til de kraftige muskler på lårets forside, knæstrækkerne. Brud i knæskallen er relativt usædvanligt. Man skelner mellem længdegående brud, tværgående brud, afrivningsbrud og knusningsbrud.

Hvorfor får man ledmus?

Årsagen er ukendt. Det er muligt, at lidelsen skyldes flere små skader ved fx sport. Låsningerne skyldes frie legemer i leddet, som hindrer bevægelighed. Skade af bruskfladerne i leddet og arvede egenskaber kan være risikofaktorer.

Kan ikke bøje fingrene?

Springfinger. Springfinger opstår ved irritation af fingrenes bøjesener. Herved kan der opstå en forsnævring i seneskeden, der medfører nedsat bevægelighed. I nogle tilfælde kan senen sidde fast, når man prøver at bøje fingeren.

Hvorfor hæver min hånd?

Hvis venepumpefunktionen er lav, ophober væsken sig i blodårer og væv, og det får hånden eller underarmen til at hæve. Det er der grund til at gøre noget ved, for hævelse sinker en eventuel helingsproces og kan give smerter og stivhed i led og muskler.

Hvis gipsen er for stram?

Kompartment syndrom/muskellogesyndrom. Dette er et fænomen, som kan opstå, når gipsen er for stram. Det medfører, at muskler, led og væv under gipsen klemmes sammen, og blodforsyningen bliver nedsat. Det kan give vævsskade i muskler og sener, og uden hurtig behandling kan skaden blive varig.